Közélet

Zelenszkijt és Scholzot fogadta Macron

A német és a francia vezető is támogatásáról biztosította az ukrán államfőt, ameddig csak szükséges.

Ismételten ígéretet tett Emmanuel Macron arra, hogy Franciaország Ukrajna mellett áll, miután az Élysée-palotában fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A francia politikus szerint hazája elkötelezett abban, hogy győzelemhez segítse Ukrajnát és segítsen visszaállítani az ország legitim jogait.

Fotó: AFP

Macron mindezt azelőtt mondta, hogy késői vacsorán fogadta Zelenszkijt és a szintén Párizsba utazó Olaf Scholz német kancellárt. 

A francia elnök kijelentette, nem szabad megengedni, hogy Oroszország győzzön. 

Emellett megvitatták azt is, hogy Kijevnek mire van szüksége a háborús erőfeszítések fenntartása érdekében.

Kitartó támogatásáról biztosította Zelenszkijt Scholz is, aki hangsúlyozta, hogy az orosz invázió kezdete óta Németország és partnerei pénzügyi és humanitárius segélyekkel, valamint fegyverekkel is támogatták az ukránokat. A kancellár elmondta, hogy ezt addig folytatják, amíg szükséges.

A csütörtökön kezdődő uniós csúcs kapcsán Scholz elmondta, hogy véleménye szerint a közösség határozottan kifejezi majd a szolidaritását Kijevvel valamint hozzátette, azzal az üzenettel érkezik a találkozóra, miszerint Ukrajna az európai családhoz tartozik – írja a Deutsche Welle.

A három vezető találkozóján Zelenszkij sürgette Franciaországot és Németországot, hogy a háború menetét megváltoztató modern repülőket is küldjenek Ukrajnába. 

Az ukrán elnök szerint nincs sok idő, ám országa minél hamarabb kap nagy hatótávolságú fegyvereket és modern vadászgépeket, annál korábban érhet véget a háború.

Az ukrán elnök Párizsba érkezése előtt Londonban járt, csütörtökön várhatóan Brüsszelbe látogat, az uniós vezetők csúcstalálkozójára.

 

Olaf Scholz Emmanuel Macron Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek