Tavaly közel 3,7 milliárd forint összegű pótdíjat fizettek be a belföldi járművel jogosulatlanul közlekedők, több mint 270 millió forintnyi e-matrica miatt fizetett pótdíjat azonban utólag visszavont a szolgáltató az utazók igénylésére – írta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) a közleményében. 

Kiemelték, hogy 

a 84 ezer ügyfélszolgálati szolgáltatásból a magyar közlekedők mintegy 20 ezer esetben intéztek az e-matrica-vásárláshoz kapcsolódó korrekciós ügyet. 

20220123 Szeged Autópálya matrica vásárlása.Képen: M43-as autópálya
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

 

Mintegy 15 ezer esetben rendszámelírás történt, több mint 2100 esetben a díjkategóriát, közel 1600 alkalommal pedig a felségjelzést rögzítették rosszul, nagyjából ezer esetben pedig véletlenül többet vettek egy-egy e-matricából ugyanarra a járműre

 

  – részletezték. 

A NÚSZ közlése szerint a tévesztéseket az esetek nagy részében utólag lehet javíttatni, ilyenkor a kiszabott pótdíjat a társaság visszavonja; tipikusan ilyen eset a rendszám és a felségjelzés elírása. Eltér azonban az előbbiektől a díjkategória eltévesztése, amikor a jogszabály alapján pótdíjkülönbözetet kell fizetnie az érintett úthasználónak. Érdemes az e-matricához rögzített adatokat még a vásárlás során, a fizetés előtt alaposan ellenőrizni, mert annak aláírásával vagy az elektronikus nyugtázó értesítés jóváhagyásával a vevő elfogadja az e-matricához rögzített adatok helyességét  – figyelmeztettek a közleményben. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy jól fogytak az éves matricák, február 6-ig 1,9 milliót vásárolt belőlük a fizetős gyorsforgalmi utakat használó utazóközönség. Tavaly az éves autópálya-matrica vásárlása rekordot döntött, hárommillió darab fogyott. Az idei évesmatrica-eladások elérhetik a tavalyi számokat, hiszen a tavaszi szezonban sokan dönthetnek úgy, hogy a fizetős autóutakat választják. Tavaly először haladta meg az autópálya-matrica hivatalos eladási száma a pandémia előtti utolsó év ugyanilyen adatát.