Közélet

Az FBI szerint is egy kínai labor szivárgása okozhatta a koronavírus-járványt

Nincs még egyetértés az amerikai kormányzatban arról, hogy honnan eredhetett a koronavírus.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) értékelése szerint az a legvalószínűbb, hogy a koronavírus-világjárvány kórokozója, a SARS-CoV-2 egy laboratóriumi incidens miatt szabadult el a kínai Vuhanban – jelentette ki a Fox Newsnak adott kedd esti interjúban Christopher Wray, az FBI igazgatója. 

Fotó: Mandel Ngan

Wray közölte, hogy a nyomozás még tart, és rengeteg, még bizalmas részletet nem áll módjában nyilvánosságra hozni, de az FBI feltételezése szerint 

az amerikaiak millióival végző pandémiáért egy kínai kormányzati ellenőrzés alatt álló laboratóriumban bekövetkezett potenciális szivárgás tehető felelőssé. 

Más amerikai kormányzati szervek pedig eltérő következtetéseket vontak le, egyesek azt mondták – de csekély bizonyossággal –, hogy a vírus nem laboratóriumból szabadult el, hanem állatokról emberekre terjedt át. A Fehér Ház közlése szerint nincs konszenzus az amerikai kormányban a koronavírussal kapcsolatban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös vizsgálata 2021-ben „rendkívül valószínűtlennek” nevezte a laboratóriumi szivárgás elméletet. A WHO-vizsgálatot azonban többen bírálták, és a főigazgató azóta új vizsgálatot kért, mondván: „Minden hipotézis nyitott marad, és további tanulmányozást igényel.”

Wray egy nappal azután nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok kínai nagykövete felszólította az országot, hogy „legyen őszintébb” a Coviddal kapcsolatban. Keddi interjújában az FBI igazgatója azt mondta, hogy

Kína mindent megtesz annak érdekében, hogy meghiúsítsa és elhomályosítsa a globális világjárvány forrásának azonosítására irányuló erőfeszítéseket.

„És ez mindenki számára sajnálatos” – tette hozzá. Peking válaszul politikai manipulációval vádolta meg Washingtont. „Az általuk levont következtetések nem hitelesek” – mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője. 

 

koronavírus Kína FBI
Kapcsolódó cikkek