Közélet

Az oroszok elvághatják az ukránok utolsó utánpótlási útvonalát Bahmutnál

Orosz források szerint a Wagner-csoportnak sikerült előre nyomulniuk Bahmut északi és déli részén, és megközelítették a várost védő katonák utolsó működő utánpótlási útvonalát. A péntek reggeli órákban még arról lehetett olvasni, hogy teljesen megakadt a város ostroma a Bahmutka folyónál.

A bahmuti harcok jelenleg egy a város szélén lévő ipartelepnél zajlanak, ami az ukrán védők utánpótlásútvonala mellett van. A Wagner-csoport zsoldosai a hírek szerint visszaszorították az ukránokat a város északi és déli részén.

Chasiv Yar under heavy bombardment as Russia-Ukraine war continues
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Egy orosz katonai blogger, Rybar a Telegram-csatornáján azt írta, hogy utcaharc alakult ki Bahmut ipari övezetében, az ipari főiskolától nem messze. A főiskola Bahmut és Csasziv Jar között, az autópálya mellett található. 

Ez a sztráda jelenti az ukrán katonák utolsó ellátási útvonalát a városban 

írta a Telegraph. Az összes többi aszfaltozott utat Bahmutba vagy elfoglalták, vagy lebombázták az oroszok.

Amennyiben az ipari övezet, és ezzel a Csasziv jari autópálya elesik, akkor a Bahmutban található ukrán helyőrséget bekeríti a Wagner-csoport. Ez a város elfoglalását jelentené.

Washington nem akar botrányt a lezuhant kémdrón miatt, de folytatja a megfigyelést a Fekete-tengeren

Az Egyesült Állam nem tudja, hogy Oroszország szándékosan támadta-e meg a Fekete-tenger felett repülő MQ–9 Reaper kémdrónt, de nem is tartja fontosnak kideríteni a dolgot. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elmondta, hogy az eszköz a tengerbe zuhant, és nem valószínű, hogy felhozzák onnan. John Kirby elmondta, nem céljuk a drón miatt összetűzésbe kerülni Moszkvával, de azt is kijelentette, hogy a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben folytatódnak a felderítések.

Korábban arról lehetett olvasni, hogy a bahmuti ostrom elakadt, és a felek a Bahmutka folyó két partjáról néznek farkasszemet egymással. A várost hónapok óta támadták az orosz erők, élükön a Wagner zsoldossereggel, majd február 28-án elindult a minden elsöprő roham a településért. A hetekig tartó harcokkal a város felét sikerült megszerezniük az oroszoknak, a hadművelet fennakadása pedig hatalmi viszályt okozott az orosz katonai vezetésben. 

Azt nem lehet megmondani, hogy mekkora veszteségeket szenvedtek el a szemben álló felek a bahmuti ostrom során, az biztos, hogy a támadó Wagner-csoport a vártnál több embert veszített el. A zsoldossereg vezére, Jevgenyij Prigozsin korábban is beszélt arról, hogy csapatai nem kapnak utánpótlást Moszkvától, ám ekkor még azt mondta, bízik abban, hogy bürokratikus fennakadásról van szó és nem szándékos szabotázsról. 

Egy friss interjúban viszont már nyíltan azzal vádolta meg az orosz vezérkart, hogy szándékosan tartják vissza a lőszert a Wagnertől, hogy elbukjanak Bahmutnál. 

Prigozsin szerint Oroszország soha nem akarta bevenni Bahmutot, beérték Szoledarral, és csupán az egyre befolyásosabb Wagner-csoport meggyengítése miatt erőltették az ostromot.

 

Bahmut Csasziv Jar Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek