Újabb általános sztrájkot tartanak kedden Franciaországban, hogy a nyugdíjreform visszavonására kényszerítsék Emmanuel Macron elnököt. A tiltakozások ugyan nagyrészt békések voltak, a múlt héten azonban erőszakba torkolltak, miután a kormány a nemzetgyűlést megkerülve emelte törvényerőre a reformot, amely többek között két évvel növeli a nyugdíjkorhatárt.

FRANCE-POLITICS-PENSION-DEMONSTRATION
Paris, France, 2023/03/23. Une manifestante parle avec un policier pendant la manifestation a Paris, organisee apres que le gouvernement a fait passer via l article 49.3 de la Constitution le projet de loi sur la reforme des retraites. Paris, France 2023/03/23. A protester speaks with a policeman during a demonstration against pensions reform. (Photo by Anna Kurth / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Országszerte mozgósították a rendőröket az újabb erőszakhullámtól tartva.
Fotó: Anna Kurth / AFP

A rendőrség most is a legrosszabbra készül, bár a szakszervezetek szerint a kormányzat a felelős az erőszakért, mert kiélezte a helyzetet. A reform elfogadása óta 114 alkalommal rongálták meg a parlamenti képviselők helyi irodáit, 128 középületben okoztak kárt és 2197 gyújtogatás történt, majdnem kilencszáz rendőr sebesült meg. 

Radikalizálódott szélsőbaloldali és szélsőjobboldali elemek próbálják túszul ejteni a szakszervezeti tiltakozásokat. A céljuk kárt és sebesüléseket okozni, rendőröket ölni. Céljaiknak semmi köze a nyugdíjreformhoz

– jelentette ki sajtótájékoztatóján Gerald Darmanin belügyminiszter.
A tárcavezető szerint nagyon nagy a kockázata, hogy a tüntetők kedden is megsértik majd a közrendet, ezért eddig soha nem látott számú, 13 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra országszerte, közülük 5500-at Párizsban. Laurent Nunez, a fővárosi prefektúra elnöke azt mondta a France Inter rádiónak, hogy a biztonsági erők szerint várhatóan több garázda csatlakozik majd a keddi tüntetésekhez, ezért a rendőröknek készen kell állniuk. 

FRANCE - DEMONSTRATION AGAINST THE PENSION REFORM AND USE OF THE 49.3 France, Nantes, 2023-03-23. Ninth day of strike and demonstration against the pension reform, the first after the adoption of the reform via the 49.3, in response to the joint call of the eight French trade union confederations of employees. Demonstrators surround the burning bins on the tram tracks. Photograph by Maylis Rolland / Hans Lucas.France, Nantes, 2023-03-23. Neuvieme journee de greve et de manifestation contre la reforme des retraites, la premiere apres l adoption de la reforme via le 49.3, en reponse a l appel unitaire des huit confederations syndicales francaises de salaries. Des manifestants entourent les poubelles qui brulent sur les rails du tramway. Photographie par Maylis Rolland / Hans Lucas. (Photo by Maylis Rolland / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
A többnyire békés tüntetések múlt héten váltak erőszakossá.
Fotó: Maylis Rolland

Olyan személyekről beszélünk, akiket megfigyelés alatt tart a hírszerzés… folyamatosan követjük a mozgásukat

– fogalmazott. A rendőrség azt tanácsolta a tüntetés útvonalán lévő üzletek tulajdonosainak, hogy egész napra zárjanak be. 
Az általános sztrájk jókora fennakadásokat okoz majd a nap folyamán. Zárva vannak az iskolák, a vonatok egy része nem közlekedik, ahogy a párizsi metrószerelvények kétharmada sem. A légi közlekedési hatóság felszólította a légitársaságokat, hogy 20 százalékkal csökkentsék a járatokat kedden és szerdán is Párizs Orly repülőterén, valamint a marseille-i, a toulouse-i és a bordeaux-i repülőtéren.
A köztisztasági alkalmazottak immár negyedik hete sztrájkolnak, a Bloomberg tudósítása szerint több mint hétezer tonna szemét halmozódott már fel a főváros utcáin. A kőolaj-finomítók a normálishoz képest töredék kapacitással működnek, miközben az AFP hírügynökség beszámolója szerint 

már hétfőn a kutak majdnem 16 százalékánál elfogyott legalább az egyik üzemanyag.

 A sztrájkolók blokád alatt tartják a cseppfolyósítottgáz- (LNG) terminálokat is. 

A közvélemény minden felmérés szerint ellenzi a nyugdíjreformot és támogatja a sztrájkokat és tüntetéseket, ezért nem meglepő, hogy Macron népszerűsége erősen visszaesett. Az Elabe az elnök megnyugtatásnak szánt tévéinterjúja után készített felmérést, amelyből kiderült, hogy Macron nem győzte meg a választókat: a megkérdezetteknek csak a 24 százaléka tartja jó elnöknek, és 60 százaléka támogatja a tiltakozókat.

Kisebb lett a deficit a vártnál

A kormány által vártnál nagyobb mértékben, 5 százalék helyett a 4,7 százalékára csökkent tavaly Franciaország államháztartási hiánya – közölte kedden a statisztikai hivatal (INSEE). Az arány 2021-ben még 6,5 százalék volt. Az államadósság 2022 végén 2950 milliárd euró volt, ami a GDP 111,6 százaléka.
Bruno Le Maire pénzügyminiszter kijelentette, hogy a kormány tovább dolgozik majd az adósságcsökkentésen. „Tartjuk magunkat a korábbi stratégiánkhoz, a cél javítani a gazdasági növekedést, csökkenteni az adósságot és kordában tartani a kiadásainkat. Megerősítjük céljainkat, nevezetesen, hogy a hiány 2027-ben a GDP 3 százalékán álljon” – írta a Twitteren.