Közélet

Orosz-ukrán háború 378. nap – friss hírek

Újabb nyomok kerültek elő az Északi Áramlat felrobbantása kapcsán, miközben döntő fázisához érkezhet a háború leghosszabb, Bahmutnál zajló ütközete. A Wagner-csoport az ukránok szerint kifogyhat a rabokból.

Egyre inkább a hivatásos zsoldosait kénytelen bevetni Bahmutnál a Wagner-csoport, hogy pótolja a börtönökben toborzott, ágyútöltelékként használt egységeit, melyek több ezres veszteségeket szenvedtek a város ostroma során – közölte kedden egy ukrán tisztviselő.

A local resident stands in the doorway of a building partially destroyed by Russian shelling in Ukrainian town of Kupiansk, Kharkiv region on March 7, 2023.
Fotó: AFP

Ez azt is jelentheti, hogy Ukrajna saját, szintén súlyos veszteségei ellenére látja a lehetőségét annak, hogy kimerítse a rabok szinte öngyilkos rohamait a térségben. Erre utal, hogy Szerhij Cservatij ezredes, Ukrajna keleti csapatainak a szóvivője arról beszélt, hogy 

végét járhatja a hírhedt zsoldossereg. 

Ukrán tisztviselők szerint a közel 50 ezer fős Wagner-csoport veszteségei közelítik a 30 ezret Bahmutnál, ha a dezertőrökkel és a sebesültekkel is számolunk, miközben kedden Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter a februári ukrán veszteségeket több mint 11 ezer főre becsülte.

Ahogy a város körüli összecsapások folytatódnak, mind a két fél igyekszik igazolni brutális veszteségeit a limitált stratégiai értékűű kisvárosért folytatott harcban, ám mind a két fél leginkább azzal indokolja a vérszivattyú fenntartását, hogy az segít felmorzsolni az ellenséget – írja a The New York Times.

Jevgenyij Prigozsin Wagner-alapító szerint a csoport többszáz fős veszteségei segítenek a tapasztalt ukrán csapatokat a bahmuti húsdarálóba vonzani, ami akadályozza az ukrán offenzívák elindítását a front más szakaszain is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig hétfőn a visszavonulás helyett erősítések küldéséről beszélt, mondván a Bahmutnál dúló csata óriási orosz erőket köt le.

Az orosz előrenyomulást a Wagner egymás után érkező támadásai nagyban segítették, főként a rabok hullámainak indításával. Cservatij szerint azonban a börtönökben toborzott egységek nagy részét megsemmisítették.

Egyes elemzők szerint ha Ukrajna képes ezeket az egységeket Bahmutnál felmorzsolni, akkor máshol már nem kell azokkal szembenéznie, hiszen 

nem végtelen a hadra fogható orosz rabok száma sem. 

Erre utal, hogy az ukránok szerint a Wagner kénytelen jobb minőségű, különleges alakulatait is csatába küldeni a rabok körében elszenvedett veszteségei miatt.

Hétfőn Prigozsin is erősítést és több lőszert igényelt, hogy egy esetleges ukrán ellentámadást vissza tudjanak verni. A zsoldossereg azonban könnyen lehet, hogy politikai harcok miatt került bajba, miután Prigozsin rendszeresen kritizálta Szergej Sojgu hadügyminisztert és a reguláris orosz hadsereget. Emiatt veszthette el a börtönökben történő toborzás lehetőségét is a Wagner-vezér.

 

20:40

Kijev felfüggeszti a határellenőrzést az orosz-ukrán határon

Az ukrán kormány tájékoztatása alapján törvénymódosítói javaslatot nyújtottak be a parlamenthez, amiben szeretnék felfüggeszteni az Oroszországgal még 2011-ben megkötött, a közös ukrán-orosz határellenőrzésről szóló egyezményt.

20:12

Eljöhet a fegyvergyártás aranykora – Régi-új kottából játszanak a politikusok

Európában kimerülőben vannak a lőszerkészletek, ami beszűkítheti Ukrajna támogatásának lehetőségeit, a Pentagon viszont felpörgeti a fegyvervásárlásokat. Régi, de veszélyes recept kerülhetett elő: amikor sok évtizeddel ezelőtt a fegyvergyártás vált a gazdaság motorjává, kitört a második világháború.

20:09

Egymilliárd euró értékű fegyverszállítmányt küldene Ukrajnának az EU, adományból

Egymilliárd euró értékű közös lőszeradományt sürgetett a háborúban álló Ukrajnának Stockholmban Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán. A főképviselő az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján arról beszélt, hogy az ukrán erőknek havonta körülbelül 90-100 ezer lövedékre lenne szükségük az ellenség elrettentése, illetve ellentámadások céljából.

18:29

A Wagner-csoport vezetőjének anyja lekerült az uniós szankciós listáról

Az Európai Unió Törvényszéke érvénytelenítette az orosz Wagner-zsoldossereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin anyja elleni uniós szankciókat – jelentette be szerdán a luxembourgi székhelyű testület. A törvényszék úgy ítélte meg, hogy a Jevgenyij Prigozsin és anyja, Violetta Prigozsina közötti rokoni kapcsolat önmagában nem indokolja, hogy szerepeljen az Ukrajna területi integritását és függetlenségét megsértő személyek szankcionálására létrehozott uniós listán.

18:13

Moszkva szerint Kijev szándékosan nem vett át hetven ukrán hadifoglyot

Közzétette hetven olyan ukrán katona nevét szerdán Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos, akit állítása szerint az orosz–ukrán fogolycsere keretében az Kijev nem volt hajlandó visszavenni.

17:17

A gabonamegállapodás meghosszabbítását sürgette az ENSZ-főtitkár Kijevben

Az eredetileg az ENSZ és Törökország által júliusban létrejött, majd novemberben meghosszabbított 120 napos megállapodást március 18-án megújítják, ha egyik fél sem emel ellene kifogást.

Ukrajna és az ENSZ közös célja a gabonamegállapodás meghosszabbítása – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, miután Kijevben tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

16:42

Amerikában is egyre többen kritizálják a Biden-kormányzat háborús szerepvállalását

Bár az Amerikai Egyesült Államok kormánya többször is kijelentette, hogy kiállnak Ukrajna mellett, és több fegyverszállítmányt is küldött már Washington Kijevnek, valójában a tengerentúlon is megosztó téma a háború kérdése. A republikánusok például ezen a téren is komoly kritikusai a Biden-adminisztrációnak.

A Washingtonban megrendezett Konzervatív Politikai Akció Konferencián (Conservative Political Action Conference – CPAC)  a lehetséges republikánus alelnök-jelöltként is emlegetett Kari Lake fogalmazott meg igen sarkos véleményt. A politikus szerint az amerikai konzervatívok elutasítják a háborút, sokan közülük úgy gondolják, hogy ez nem Amerika háborúja.

16:34

Stoltenberg: Bahmut napokon belül eleshet

Bahmut a következő napokban orosz kézre kerülhet – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Európai Unió (EU) védelmi minisztereinek találkozója előtt a svéd fővárosban, Stockholmban. Mint mondta, Oroszország több csapatot, több erőt vet be, és ami Oroszországnál hiányzik minőségi szempontból, azt mennyiségben próbálják pótolni.

14:36

Stratégiai hasznot húz Kína az ukrajnai háborúból: élesben tanulmányozhatja a nyugati fegyvereket

Több tucat kínai tanulmány jelent meg az ukrajnai háborúban használt nyugati fegyverekről. A Reuters úgy értesült, hogy a kutatásokat Peking rendelte meg, hogy felkészíthesse a haderejét egy esetleges ázsiai háború kirobbanására. A katonai folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint Kína számára még a modern fegyvereknél is ijesztőbb a Starlink műholdhálózat, emiatt elkezdett megoldásokat keresni az ilyen alacsony pályán keringő műholdak semlegesítésére.

13:40

Kitart semlegessége mellett Svájc: nem szállít fegyvert Ukrajnának

Svájc az ukrajnai háború árnyékban is szeretné megőrizni az alkotmánya által előírt hagyományos semlegességét, és jelenleg ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat – erősítette meg Alain Berset svájci elnök kedden az ENSZ-ben.

13:06

Három ok, amiért az ukránok nem adják fel Bahmutot

Egyre valószínűbb, hogy az orosz offenzíva sikerrel jár, és több hónapos harc után beveszik a donyecki Bahmutot. A település keleti része már teljesen a Wagner-csoport irányítása alatt van, miközben folyamatosan zárul az ostromgyűrű. A kilátástalan helyzet ellenére Kijev kijelentette, hogy nem engedik elveszni a várost. Bahmutnál már 7 hónapja folyamatosan zajlanak a harcok, mind a két fél rengeteg forrást és embert áldozott fel az összecsapásokban.

12:30

Ursula von der Leyen: Kanada megmentette Ukrajnát

A Krím félsziget 2014-es elcsatolása után az ukrán erőknek nyújtott kanadai kiképzés kulcsfontosságúnak bizonyult az Oroszország által egy évvel ezelőtt indított ukrajnai háború korai szakaszában – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke kedden Ottawában.

11:37

Irán lőszert és rakétákat szállíthatott Oroszországnak - Kémet fogtak az ukránok Odesszában

A Sky News egy informátora szerint két orosz felségjelzésű hajó a Kaszpi-tengeren keresztül nagy mennyiségű lőszert szállíthatott Oroszországba. A gyanú szerint Irán adott el géppuska-, rakétavető és aknavető lőszert az oroszoknak a háborúhoz.

Az ukránok jelentették, hogy orosz kémet fogtak Odesszában, aki tiltott közösségi oldalakon informálta az oroszokat. A kémet az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) őrizetbe vette. 

09:24

Bahmut teljes keleti része orosz kézre került

Bahmut keleti fele teljes egészében a milyénk, a Bahmutka folyó választ el minket jelen pillanatban az ellenségtől – erről Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldossereg vezetője beszélt.

Február 28-án az orosz csapatok öt irányból rontottak rá a városra egy minden korábbinál nagyobb offenzíva keretében. Sokáig egymásnak ellentmondó információk érkeztek Bahmutból, de az ukrán és az orosz jelentésekben az egyezik, hogy a várost még nem adták fel az ukránok, az oroszok pedig folyamatosan támadnak.

09:14

Az ukránok tagadják, hogy közük lett volna az Északi Áramlat felrobbantásához

Tagadta, hogy az ukrán kormánynak bármi köze lett volna az Északi Áramlat gázvezetékek ellen tavaly ősszel elkövetett robbantásos szabotázsakcióhoz szerda este Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

Podoljak a The New York Timesban szerdán megjelent írásra reagált, amely amerikai hírszerzési információk alapján egy ukránbarát csoportot nevezett meg lehetséges elkövetőként. Az amerikai lap írása szerint arra nincs bizonyíték, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek vagy az ő belső körének köze lett volna a támadáshoz. A lap szerint fennáll annak lehetősége, hogy az ukrán kormánnyal vagy titkosszolgálatokkal kapcsolatban lévő harmadik fél titokban hajtotta végre a műveletet.

09:12

Oroszország szerint az USA szándékosan akadályozza az Északi Áramlat körüli nyomozást

Az amerikai médiában szándékosan terjesztenek félrevezető információkat az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázsakciókról – mondta az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség miniszteri tanácsosa. Andrej Ledenev szerint ezekkel a hazugságokkal az USA egyértelműen meg akarja zavarni a felrobbantott gázvezetékek körüli nyomozás menetét.

Összefoglaló orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek