Közélet

Az amerikaiak arroganciájáról szól a kiszivárogtási ügy – német lap

„A Pentagon-kiszivárgás az amerikai kormányzat arroganciáját tárja fel” – ezzel a címmel közölt véleménycikket a Handelsblatt, az Egyesült Államokkal szövetséges Németország egyik fő üzleti lapja. Néhány hónapja még alkoholt se vásárolhatott törvényesen – írják a fiatal kiszivárogtatóról.

A Pentagon-iratok kiszivárogtatóját letartóztatták, de a kár itt van, és az ügy egyik fő üzenete hogy a barátai után is szimatoló amerikai kormányzat az arroganciája mellett sem tud vigyázni a titkaira – foglalta össze a vezető német üzleti lap, a Handelsblatt pénteki véleménycikke.

 

Az egy évtizede történt Snowden-ügy óta nem volt ekkora kiszivárogtatási botrány – írta a szerző, Annett Meiritz. 

A kiszivárogtatás aggasztó jel az USA, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és a britek alkotta Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetség számára, és Németország is függ az amerikaiaktól a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben, de az együttműködés csak úgy lehet zavartalan, ha a bizalmas információk jó kezekben vannak.

Amatörizmust tár fel azonban az, ha a haderő egy alacsony rangú tagja, aki néhány hónapja még alkoholt sem vásárolhatott legálisan, egy játékba dobhatja be a háborús információkat, és ezt hetekig észre sem veszik. Ez különösen zavarba ejtő azután, mekkora izgalmat okozott egy kínai kémléggömb, még agresszívabb szankciókhoz vezetve a kínai magastechnológiai ipar ellen.

Emellett az iratok riasztó jeleket tárnak fel az ukránok háborújáról, légvédelmük drámai meggyengüléséről és arról, hogy a háború elnyúlásával a nehézségek fokozódnak, ami valószínűvé teszi, hogy a nyugati szövetségesek közt hamarosan újra felizzik a vita a fegyverszállításokról.

Mindez aláássa Joe Biden elnök narratíváját, amely jó demokráciákra és ellenséges autokráciákra osztja fel a világot, miközben a világ legnagyobb hatalmú demokráciája a baráti országokban szimatol, és a saját érdekeit tartja szem előtt. Már a Snowden-iratok feltárták, hogy – többek között – olyan közeli partnereiknél is kémkedik, mint Brazília, Németország és Mexikó, az új iratokból pedig kiderül, hogy Ukrajna, Dél-Korea és Izrael sem marad ki, „ami nem meglepetés, hanem a realitás, amit az amerikaiakkal való viszonyokban figyelembe kell venni”.

A dokumentumügy mindenekelőtt feltárja az USA kormányzatának arroganciáját

– írja Annett Meiritz. A titkosszolgálatok nem tévedhetetlenek, tudjuk ezt legalább az iraki háború óta, mindazonáltal az amerikai elnökök a titkosszolgálataikon keresztül kormányozzák a világpolitikát, és nem kivétel ez alól Joe Biden sem – tette hozzá.


 

 

Pentagon-iratok kiszivárogtatás szövetségesek
Kapcsolódó cikkek