Közélet

A befagyasztott orosz vagyont követeli Zelenszkij

Az orosz oligarcháktól lefoglalt harmincmilliárd eurót Ukrajna újjáépítésére szánnák.

Volodimir Zelenszkij elnök ismételten azt kérte a Nyugattól, hogy a befagyasztott orosz forrásokat adják át Ukrajnának – írja a Kiszó.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszöntőt mond a varsói királyi kastély udvarán 2023. április 5-én. Fotó: AFP

Fontos, hogy konkrét mechanizmusokat találjunk ki arra, hogy a befagyasztott orosz forrásokat megkaphassuk, hogy így kompenzálhassuk az Oroszország által okozott károkat

– mondta az ukrán elnök.  

A befagyasztott források Ukrajnának való átadása igen jelentős összeget biztosíthatna Kijevnek: 

az Unió közlése szerint több mint 30 milliárd eurót foglaltak le orosz oligarcháktól és ennek tízszeresét fagyasztották be az Orosz Központi Bank kintlevőségeiből.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök februárban jelentette be, hogy eseti vizsgálóbizottságot állít fel annak megállapításra, hogy miképpen lehetne felhasználni a szankciók következtében befagyasztott orosz pénzügyi alapokat a háború sújtotta ukrán területek újjáépítésére.

Már a kétszázezerhez közelít Oroszország katonai vesztesége az ukrajnai háborúban Kijev szerint. Az egyik legvéresebb összecsapás a jelenleg is tartó bahmuti ostrom, amelyben katonák ezrei haltak meg. Az ukrán veszteségek továbbra is hadititoknak számítanak, ezek nyilvánosságra hozatalát a háború befejezése után ígérik.

 

befagyasztott források orosz vagyon Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek