Közélet

A frontra tartó ukrán tartalékosokra mért rakétacsapást Oroszország

Nagy hatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást ukrán tartalékosokra az éjszaka folyamán az orosz fegyveres erők – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint a csapás elérte célját, minden kijelölt célpontot eltaláltak. Mint mondta, a támadás megakadályozta az ukrán tengerészgyalogos egységeknek a harctéri övezetbe vezénylését.

Konasenkov beszámolt arról, hogy az orosz rohamegységek négy háztömböt foglaltak el Bahmut északnyugati és délnyugati részén, miközben a szárnyaikat északról és délről légideszanterők biztosították. Az orosz tüzérség és a harcászati légierő Sztupocski, Csasziv Jar és Kalinyina közelében mért csapást az ukrán egységekre.

Fotó: MTI / AP / Libkos

Jevgenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner csoport vezetője közölte: tudomására jutott, hogy az ukrán fél amerikai újságírókat hívott meg a városba, és a látogatás idejére felfüggesztette a tüzérség tevékenységét, „hogy nyugodtan lefilmezhessék a várost és hazautazhassanak”. Ugyanakkor arra figyelmeztette az ukrán felet, hogy az újságírók fedezésében ne próbáljon meg tartalékokat bevinni a településre.

Prigozsin csütörtök délután elismerte, hogy a sajtóvizittel kapcsolatban tett nyilvános bejelentése csak „vicc” és „katonai humor” volt, válasz az ukrán propagandára. Elismerte, hogy az amerikaiakat meghívó ukrán parancsnokra, az 57. dandár Cerber (Kerberosz) hívónevű vezetőjére a Wagner régóta vadászik.

Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” alezredese a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt állította, hogy az ukrán erők már a hét eleje óta nem tudják elszállítani Bahmut nyugati részéből az elesett katonák és „zsoldosok” holttestét, ezért pincékben tárolják őket. Beszámolója szerint, hogy a valódi veszteségeiket eltitkolják, felrobbantottak egy többemeletes épületet, amelyben számos elesett ukrán katona volt.

Egy évvel tovább szállíthat vámmentesen az unióban agrár- és élelmiszer-termékeket Ukrajna

Ukrajna mellett állunk, igyekszünk minden lehetséges módon segíteni, de nem engedjük, hogy a háború árát a gazdáinkra terheljék – hangsúlyozta közleményében a Fidesz európai parlamenti csoportja.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta: az orosz hadsereg a Donyecktől nyugatra fekvő Marjinka 59 háztömbjéből ötvenet vont az ellenőrzése alá, és hogy valamennyi ukrán hadállás orosz tűzellenőrzés alatt áll.

Konasenkov az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett harctéri emberveszteségét 660 főben adta meg, akik közül, mint mondta, több mint 400 katona és zsoldos a Bahmutot is magába foglaló Donyeck körzetében folyó harcokban esett el. 

A tábornok a megsemmisített ukrán katonai létesítmények és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között három vezetési pontot, egy lőszerraktárt, négy Sz–300-as, és egy német gyártmányú, Gepard típusú légvédelmi kilövőállást, egy Tor–M1-es légvédelmi berendezést, egy Szu–24-es repülőgépet és egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján nehezményezte: 

a Nyugat már nem is titkolja, hogy maga tervezi a beharangozott ukrajnai ellentámadást, és minden követ megmozgat annak sikeréért. A diplomata szerint a nyugati országok képviselői azáltal, hogy nyíltan kívánják az orosz fél súlyos veszteségeit, ismét „megerősítik közvetlen részvételüket a konfliktusban”.

 

 

Bahmut háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek