Közélet

A Kreml is reagált az ukrán katona lefejezéséről készült videóra

A Kreml borzasztónak nevezte azt az interneten terjedő felvételt, amin látszólag orosz férfiak megkínoznak, majd lefejeznek egy ukrán egyenruhát viselő katonát.

Április 11-én egy videó kezdett terjedni az interneten, amin az látható, ahogy orosz katonáknak tűnő férfiak brutálisan megkínoznak, majd lefejeznek egy elfogott katonát, aki ukrán egyenruhát visel. A felvételen szereplő egyik férfit Alekszej Milcsakovként azonosították. Milcsakov egy körözött orosz háborús bűnös, aki a felvételen részt vesz az ukrán katona megkínzásában, közben közömbösen kommentálja az eseményeket. A videó az Unian ukrán portál szerint Milcsakov Telegram-oldalán is megjelent.

Russian,Federation.spasskaya,Tower,On,Red,Square.kremlin,Palace,In,Moscow.the,Central
Fotó: Shutterstock

A Kreml is reagált a felvételre. A videón látható eseményeket szörnyűnek és borzalmasnak nevezték, azonban azt is kérik, hogy a felvételt vessék alá hitelességi vizsgálatnak – írta meg a Sky News.

A videó felháborodást keltett Ukrajnában, több kijevi tisztviselő is felszólalt ellene. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren osztott meg egy videót, amiben azt ígéri, hogy elkapják és megbüntetik a tetteseket. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Oroszországot az Iszlám Államhoz hasonlította. Az ISIS arról volt hírhedt 2014 és 2017 között, hogy a foglyaik lefejezését videóra vették, és ezeket a felvételeket terjesztették az interneten.

Alekszej Milcsakov a Telegramon azt írta, hogy még sok hasonló videó kerül ki a közösségi médiára a közeljövőben.

 

kínzás lefejezés Ukrajna
Kapcsolódó cikkek