Közélet

A Leopard tankok csődöt mondanak Ukrajnában, állítják az oroszok

A NATO-szabványú Leopard harckocsik nem felelnek meg a harctéri követelményeknek, és sorra meghibásodnak Ukrajnában. Orosz források azt írják, hogy a legtöbb tank évek óta használaton kívül volt, és nem vizsgálták meg, mielőtt elindították őket Kijevbe.

Hosszú ideje használaton kívüli tankokat küldtek a nyugati szövetségesek Ukrajnába, a legtöbbet csak kapkodva javították meg, vagy át sem vizsgálták. A raktárakból érkező Leopard tankok nem alkalmasak az éles bevetésekre.

03 February 2023, Bavaria, Pfreimd: A new German Army Leopard 2 A7V tank stands on the barracks grounds during the ceremonial handover for Tank Battalion 104. Tank Battalion 104 will gradually be equipped with Leopard 2 A7V main battle tanks over the coming months. The suffix 2 A7V refers to the 7th development stage of the Leopard 2 and the "V" stands for "improved.
Fotó:  Daniel Karmann / Picture Alliance via Getty Images

Az orosz Pravda írt arról, hogy a rossz minőségű harckocsik meghibásodnak a terepen. Ukrajna támadó potenciálját elsősorban a nyugati harckocsik jelentenék. Az orosz források szerint a tankok még azelőtt meghibásodnak, hogy egyáltalán bevetnék őket. 

Kijev többször felszólította a nyugati államokat, hogy fejlett fegyverekkel járuljanak hozzá az Oroszország elleni harchoz. A legtöbb támogató nemzet még 2023 elején beleegyezett, hogy Kijev rendelkezésére bocsátja a német gyártmányú Leopard tankokat. Bár az ígéretekben szereplő tankok töredéke jutott el eddig Ukrajnába, de Kanada, Lengyelország és Portugália valóban leszállított néhány darab ilyen harckocsit. 

Azonban ezek a raktárakból előkotort, évek óta használaton kívüli eszközök, amelyek nincsenek bevethető állapotban – idézte a Pravda portált a Newsweek. Az orosz híreszteléseket megerősíteni látszik a német Rheinmetall vezetőjének nyilatkozata, amikor a Bild lapnak arról beszélt, hogy a szállítások előtt 

a Leopard 1 és Leopard 2 tankokat szét kell szerelni, és egy alapos szerviznek kell alávetni, mielőtt bevethetők lennének. 

Az orosz információk arról nem szólnak, hogy az egyes vagy a kettes típusú harckocsik használhatatlanok a fronton.

Akcióba léptek a Leopard 2 harckocsik Herszon városnál, az oroszok már el is fogtak egyet

Orosz lapok arról írnak, hogy német gyártmányú Leopard 2 tankokkal nyomulnak az ukránok Herszon irányába. A fejlett nyugati harckocsik miatt széles körben egyet nem értés alakult ki a nyugati országok között. Több állam úgy vélte, hogy ezekkel a fegyverekkel Ukrajna már nemcsak védekezni, hanem támadni is képes, ezért nem jó ötlet Kijev rendelkezésére bocsátani őket.

A Pravda egy névtelen forrásra hivatkozva arról írt, hogy 

Valerij Zaluzsnij ukrán tábornok egy jelentésében tudatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy több Leopard harckocsi is meghibásodott már az első beindításkor, illetve a hozzájuk kapott lövedékek is rossz minőségűek. 

Az orosz lap értesüléseit nem lehet független forrásból ellenőrizni.

Németország március végén erősítette meg, hogy 18 darab Leopard 2 tank megérkezett az ukrán hadsereghez.

Ezekből a harckocsikból Spanyolország is odaígért néhányat Kijevnek, azonban a védelmi miniszter, Margrita Robles február végén a La Vanguardia spanyol lapnak elmondta, hogy 

az eszközöket rossz körülmények között tárolták egy zaragozai létesítményben, így a leszállításuk előtt kénytelenek felújítani őket.

Ukrajnának, amennyiben egy offenzívát akar indítani a megszállt területek visszaszerzésére, mindenképpen szüksége lesz a modern tankokra. Márciusban elkezdtek szállingózni a hírek egy tavaszi hadműveletről, azonban az utóbbi napokban csak kevés információ derült ki ennek a mikéntjéről. Az offenzíva előfutárai lehettek azok a HIMARS rakétarendszerekkel történő támadások, amikor az ukrán sereg a front fölött átlőve támadta meg az orosz hadsereg legfontosabb logisztikai központját a zaporizzsjai Melitopol városnál.

 

 

Leopard 2 Ukrajna meghibásodás
Kapcsolódó cikkek