Közélet

Újabb ukrán fegyverszállításról döntött Washington

Megérkeztek az első Patriot-rendszerek is Ukrajnába Olekszij Reznyikov szerint.

Újabb, ezúttal viszonylag kisebb fegyverszállítást jelentett be szerdán az amerikai hadügyminisztérium Ukrajna számára. A 325 millió dolláros csomagban főként különböző lőszerek találhatóak, a kézifegyverekbe valóktól a 105 és 155 milliméteres tüzérségi lövedékeken át a HIMARS-okhoz szükséges rakétákig, de tartalékalkatrészeket és logisztikai eszközöket is küldenek.

Military mobility continues on Ukraine's Donetsk Oblast
Fotó: AFP

Az esetről beszámoló Kyiv Independent szerint utoljára április 4-én fogadott el katonai támogatást az Egyesült Államok, akkor 2,6 milliárd dollár értékben. Ezzel a lap számításai szerint már több mint 35 milliárd dollár értékű fegyvert küldött Washington Kijevnek.

A korábban jóváhagyott fegyverek kapcsán Olekszij Reznyikov ukrán hadügyminiszter szerdán megerősítette, hogy megérkeztek az első Patriot légvédelmi rendszerek, melyek biztonságosabbá teszik az ukrán légteret.

A légvédelmi egységeink olyan gyorsan elsajátították a kezelésüket, ahogyan csak tudták. A partnereink betartották a szavukat

– olvasható a tárcavezető Twitteren közzétett bejegyzésében, ám hogy kik lehetnek a fentebb említett partnerek, azt nem árulta el, igaz az Egyesült Államoknak, Németországnak és Hollandiának mondott köszönetet.

Reznyikov közölte azt is, hogy a francia AMX-10 könnyű páncélosok is megérkeztek Ukrajnába. A Patriot rendszerek adományozásáról az Egyesült Államok tavaly decemberben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai látogatásakor döntött. Hollandia január 20-án jelentette be, hogy az Egyesült Államokkal és Németországgal közös szállítás keretében két Patriot rakétaindítót és a hozzájuk tartozó elfogó rakétákat szállít Ukrajnának, míg Berlin január 5-én vállalta, hogy átad egy Patriot rendszert Kijevnek.

Nem elsősorban pénzügyi kérdés az ukrán IMF-hitelek visszafizetése

A nemzetközi szervezetek által Ukrajnának biztosított hitelek elsősorban geopolitikai-katonai célokat szolgálnak. A forgatókönyvek szerint Ukrajna nyugati segítséggel megnyeri a háborút, majd szépen nekiáll hiteleit törleszteni. Erre azonban semmilyen garancia nincs.

 

Olekszij Reznyikov fegyverszállítás Patriot
Kapcsolódó cikkek