Közélet

Bespájzoltak az oroszok a hidegháborúban, régi fegyverekkel is hosszú évekig ostromolhatják Ukrajnát

Egy független elemzés szerint a hadsereg harctéri veszteségei, illetve a nyugati szankciók miatt hanyatlásnak indult az orosz katonai potenciál. Moszkvának ennek ellenére még mindig elegendő fegyvere van raktáron, hogy sokáig folytathassa az ukrajnai háborút.

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) jelentése fontos számokat közölt a feltételezhető orosz katonai veszteségekről. A dokumentum szerint Oroszország 10 ezer kulcsfontosságú eszközt, többek között tankokat, teherautókat, tüzérségi lövegeket és drónokat veszíthetett mostanáig Ukrajnában. Ezek ellenére az ország sokáig képes lehet folytatni a harcot, mivel a hidegháború óta rengeteg fegyvert felhalmozott az évek során. Ennek viszont az az egyetlen hátulütője, hogy a modern fegyvereket felválthatják az elavultabbak a fronton.

Moscow,Region,,Russia,-,August,25,,2020:,Soviet,Tank,T-55mv. MOSCOW REGION, RUSSIA - AUGUST 25, 2020: Soviet tank T-55MV. The world's first mass-produced tank capable of conducting combat operations in the conditions of the use of nuclear weapons. Patriot Park
T–55-ös harckocsi
Fotó: Karasev Viktor

Az orosz hadsereg minősége a fejlett felszerelések tekintetében valószínűleg romlani fog 

– olvasható a CSIS jelentésében. A közlemény kitér arra is, hogy a legnagyobb veszteségeket a fejlett harckocsik terén szenvedte el Oroszország.

A kutatás úgy becsüli, hogy Moszkva a háború első egy évében körülbelül 2-3 ezer tankot veszített. 

Ezek között sok lehetett a korszerűsített T–72B3 harckocsi, amelyeket 2013-ban állítottak először hadrendbe. Egy hollandiai székhelyű hírszerző cég, az Oryx bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy Oroszországnak több mint 500 T–72B3 tankkal lett kevesebbje a harcok kezdete óta – írta meg a CNN.

A CSIS szerint a fronton felbukkantak az 1948-ban hadrendbe állított T–55-ös harckocsik is, ami azt jelentheti, hogy Moszkva kezd kifogyni a fejlett tankokból, ezért kénytelen a raktárak mélyéről előszedni a hidegháborús eszközeit.

Felszereltség tekintetében visszafelé haladnak 

– állítja. A jelentésében arra is kitér, hogy a világ legnagyobb harckocsigyártója, az orosz UralVagonZavod körülbelül 20 tankot tud legyártani havonta. Ezzel szemben minden hónapban legalább 150-et veszítenek.

Csipek nélkül nincs modern fegyver

A CSIS arról is beszámolt, hogy modern hardverek nélkül az oroszok képtelenek korszerű fegyvereket gyártani, így érthető, hogy a régóta használaton kívül lévő harckocsikat újítják fel, hogy a frontra küldhessék ezeket. A modern tankokhoz szükséges alkatrészek jellemzően nyugatról érkeztek az országba, viszont a szankciók miatt ezekhez már nem jut hozzá Moszkva, vagy legalábbis nem akkora mértékben, mint amekkorábban szüksége lenne rá.

T-72B3 Main Battle Tanks in military drill in Russia
ST. PETERSBURG, RUSSIA - FEBRUARY 14: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "RUSSIAN DEFENSE MINISTRY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) T-72B3 Main Battle Tanks of Russian Army take part in a military drill in St. Petersburg, Russia on February 14, 2022. RUSSIAN DEFENSE MINISTRY / Anadolu Agency (Photo by RUSSIAN DEFENSE MINISTRY / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
T–72B3 harckocsi.
Fotó: Russian Defense Ministry / AFP

A tankok célzórendszeréhez elengedhetetlen optikai szisztémák esetén például Oroszország kifejezetten a francia importra támaszkodott a háború és a szankciók előtt. 

Ezen alkatrészek nélkül még a T–72B3-es harckocsikra is régebbi célzóberendezést kell szerelniük, ami 2 kilométeres hatótávvesztést is okozhat. 

Egy másik kulcsfontosságú alkatrész a tankok gyártásánál a jó minőségű golyóscsapágy. Ebből a készletek 55 százalékát Európából és Észak-Amerikából szerezte be eddig Moszkva, most viszont kénytelen Kínára és Malajziára hagyatkozni, ahonnan gyengébb minőségű felszerelést kap.

Moszkvára alkalmazkodási nyomás nehezedik, gyakran kevésbé megbízható és drágább beszállítókhoz és szállítási útvonalakhoz, gyengébb minőségű importhoz fordul, vagy megpróbálja belsőleg reprodukálni a nyugati alkatrészeket. Ez valószínűleg hátráltatja az orosz védelmi termelés ütemét és minőségét

– írta a CSIS.

A truck with a T-72B3 tank rolls over a bridge in central Saint Petersburg, on May 5, 2015, during a rehearsal of the Victory Day parade. Russia will celebrate the 70th anniversary of the 1945 defeat of Nazi Germany on May 9. AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA (Photo by OLGA MALTSEVA / AFP)
Fotó: Olga Maltseva / AFP

A nehézségek ellenére Oroszország még sokáig harcolhat

Az alkatrészhiány ellenére az orosz harci képesség még sokáig kitarthat. A hidegháborús évek alatt Moszkva akkora mennyiségű fegyvert és muníciót halmozott fel, amivel még hosszú ideig képes hadakozni Ukrajnában, ráadásul ezzel a harctéri fölényét is fenn tudja tartani.

A szankciós politika nem egy ezüstgolyó, ami azonnal véget vet a háborúnak 

– írták a CSIS elemzői. Hozzátették, hogy Oroszország továbbra is fölényben van emberek, illetve légi-, szárazföldi és tengeri erő tekintetében.

Noha Moszkva jelenlegi katonai készleteinek a száma nem elérhető nyilvánosan, hozzávetőlegesen 2023 februárjában a Kreml rendelkezésére álló repülőgépek száma 13-15-ször több volt, mint Kijevé. Oroszország közel 7-8-szor több harckocsival és 4-szer több páncélozott harcjárművel büszkélkedhet, míg a haditengerészeti flottája 12-16-szor nagyobb, mint Ukrajnáé 

– olvasható a jelentésben.

 

Oroszország harckocsi fegyvergyártás
Kapcsolódó cikkek