Közélet

Bevetették az oroszok a szupertankot Ukrajnában, ami a Challengereket és az Abramsokat is lenyomhatja

A csodafegyverekről szóló mesék ritkán jelzik azt, hogy minden a tervek szerint alakul. A T–14 Armata viszont valóban ütősnek tűnik.

Elkezdte bevetni a legmodernebb tankját, a T–14 Armatát Ukrajnában az orosz hadsereg, ám egyelőre csak az ukrán állásokat lövik ezek segítségével és közvetlen rohamban még nem vettek részt.

MOSCOW, RUSSIA - JUNE 24:  T-14 Armata main battle tanks during the Victory Day military parade in Red Square marking the 75th anniversary of the victory in World War II, on June 24, 2020 in Moscow, Russia. The 75th-anniversary marks the end of the Great Patriotic War when the Nazi's capitulated to the then Soviet Union.
Fotó: Getty Images

A tankokat extra védelemmel látták el és a kezelőszemélyzet harci koordinációs képzésen is részt vett Ukrajnában az orosz sajtó szerint. A T–14 előnye, hogy lövegtornyában nincs szükség személyzetre, a 125 milliméteres ágyút ugyanis a tank testének elején található páncélozott fülkéből tudja irányítani a személyzet. 

Noha a tankok ukrajnai bevetéséről már tavaly decemberben beszélt Vlagyimir Szolvjov orosz televíziós műsorvezető, a mostani beszámolók az elsők, amelyek arról szólnak, hogy a 2015-ben bemutatott páncélosok Ukrajnában lennének. A brit katonai hírszerzés januárban arról írt, hogy az Ukrajnában harcoló orosz csapatok az eszközök rossz állapota miatt tétováznak azok elfogadásától. A brit értékelés szerint bevetésük nagy kockázatot hordoz magában, amely főként propagandacélokat érhet csupán el – idézte fel az Al-Dzsazíra.

Tankos
 

Bár az orosz hadügyminisztérium 2020-ra 2300-at rendelt a csodafegyverből, a határidőt később 2025-ig tolták ki, és a nyugati értesülések szerint a gyártási kapacitás még mindig az ezen cél eléréshez szükséges mennyiség töredéke lehet.

Denisz Manturov orosz kereskedelmi és ipari miniszter még 2020-ban ugyanakkor arról beszélt, hogy a tankok Szíriában már átestek a tűzkeresztségen. 

Bár kétségtelen, hogy a T-14 Armata jóval később született, mint az ukránoknak szánt nyugati tankok, kérdés, hogy valóban modernebbek-e a Leopard 2-eseknél, Challengereknél vagy épp Abramsoknál. A háború kezdete óta a nyílt forrású, a harcoló felek veszteségeit összegző Oryx oldala szerint Oroszország közel 2 ezer tankot vesztett.

Az Armaták jelentős páncélzatuk ellenére akár 80-90 kilométeres sebességre is képesek lehetnek 500 kilométeres hatótávolság mellett, igaz ez utóbbira aligha lesz szükség, ha az orosz hadsereg továbbra is csak méterenként képes előrenyomulni, mint a háború kezdeti hónapjait követő időszakban tapasztalhattuk.

 

T-14 Armata csodafegyver
Kapcsolódó cikkek