Az amerikai hadsereg evakuálta a nagykövetség személyzetét Kartúmból, mivel továbbra is folynak a harcok Szudánban – jelentette be Joe Biden amerikai elnök.

Fotó: AFP

A The Guardian értesülései szerint a különleges erők 70 amerikai alkalmazottat evakuáltak, és Etiópiába szállították őket. 

Büszke vagyok nagykövetségünk munkatársainak rendkívüli elkötelezettségére, akik bátran és professzionálisan végezték feladataikat, és megtestesítették Amerika barátságát és kapcsolatát Szudán népével

 – áll az elnök közleményében.

Biden emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a szudáni erőszakhullám már több száz ártatlan civil életébe került. A hadviselő feleknek az elnök szerint azonnali és feltétel nélküli tűzszünetet kell kötniük, lehetővé kell tenniük a humanitárius segítség akadálytalan elérését és tiszteletben kell tartaniuk Szudán népének akaratát. A nagykövetség alkalmazottain kívül több ezer amerikai lehet Szudánban, ám az ő kimenekítésüket túl kockázatos lenne egy ütemben megoldani.

A nagyjából egy hete zajló szudáni polgárháború több száz halálos áldozatot követelt. Erre a hétvégére – a péntektől vasárnapig terjedő időszakra – tűzszünetet hirdettek a harcoló felek, ám az összecsapások kisebb intenzitással, de továbbra is folytatódtak.

Szijjártó: magyarokat mentettek ki Szudánból

A polgárháborúba süllyedt Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt menekítettek ki. A csoport búvárkiránduláson járt az országban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton. A tárca közleménye szerint a külügyminiszter elmondta, hogy a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomáciai segítségnek és koordinációnak hála a megfelelő mennyiségű üzemanyag vételezése után Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt, a fedélzeten tizennégy magyar és tizenkét másik nemzet negyvennyolc állampolgárával, a legtöbbjük amerikai és olasz.