A szudáni hadsereg szombaton közölte, hogy beleegyezett a külföldi állampolgárok evakuálásába, mert szórványos lövöldözések és légi csapások visszhangoztak Kartúmban, annak ellenére, hogy a harcoló felek háromnapos tűzszünetet ígértek az egyhetes, több száz halálos áldozatot követelő viszály után – jelentette a Reuters.

KHARTOUM, SUDAN - APRIL 21: A smoke rises after an intense shelling and gunfights between soldiers and gunmen from the paramilitary Rapid Support Forces in Sudan on April 21, 2023 despite a three-day ceasefire at north of Khartoum, Sudan. RSF has declared a 72-hour truce after nearly a week of fierce fighting.
Fotó:  Omer Erdem / AFP

Az Abdel Fatteh al-Burhan vezérkari főnök által jegyzett nyilatkozat azután született, hogy a rivális Gyorstámogató Erők (RSF) vezetője ígéretet tett arra, hogy megnyitják a repülőtereket az evakuálás előtt.

A harcok hangjai az éjjel is hallatszottak, de szombat reggel az összecsapások már kevésbé tűntek kiélezettnek, mint előző napon

– mondta a Reuters kartúmi újságírója. A regionális hírcsatornák élő adásai növekvő füstöt és robbanások dübörgését mutatták.

Az iszlám Eid al-Fitr ünnepére tekintettel meghirdetett tűzszünetet heves harcok előzték meg: a polgárháborús helyzet pedig a már amúgy is elszegényedett országot a humanitárius katasztrófa szélére sodorta, miközben a konfliktus gyors lezárásának nincs számottevő esélye. Az Egészségügyi Világszervezet pénteki jelentése szerint 413 ember meghalt és 3551 megsebesült a harcok kitörése óta.

Szijjártó: magyarokat mentettek ki Szudánból

A polgárháborúba süllyedt Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt menekítettek ki. A csoport búvárkiránduláson járt az országban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton. A tárca közleménye szerint a külügyminiszter elmondta, hogy a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomáciai segítségnek és koordinációnak hála a megfelelő mennyiségű üzemanyag vételezése után Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt, a fedélzeten tizennégy magyar és tizenkét másik nemzet negyvennyolc állampolgárával, a legtöbbjük amerikai és olasz.