Első fokon felmentették Bige Lászlót a vesztegetési és okirat-hamisítási ügyében – számolt be a Blikk. 

Nyíregyháza, 2020. április 24.Bige László, a Bige Holding Csoport elnök vezérigazgatója a Bige Holding cégcsoport által adományozott laboratóriumi eszközök ünnepélyes átadásán, a városháza Krúdy-termében Nyíregyházán 2020. április 24-én. A Bige Holding cégcsoport összesen 67,7 millió forint értékű vírustesztelő berendezéseket adományozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórháznak.
Bige Lászlót első fokon felmentette a bíróság. (Fotó: Balázs Attila / MTI)

A lap azt írja, hogy a Nyíregyházi Törvényszék április 25-én, kedden délelőtt tartotta meg a magyar milliárdos vesztegetési és okirat-hamisítási ügyében a tárgyalást. A vállalkozó szempontjából ezen kedvező ítélet született.

Ő maga is azt állította, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt.

Bige Lászó vagyonát több mint 90 milliárd forintra becsülik, főként a műtrágyagyártás területén érdekelt a cégeivel. Arról egyelőre nincs információ, hogy másodfokon folytatódik-e az eljárás.

Miről szól Bige László vesztegetési ügye?

A vádirat szerint Bige 2009-ben üzleti kapcsolatba került a cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójuk során a vádlott felajánlotta a cégvezetőnek, hogy nagy mennyiségű, valótlanul leértékelt műtrágyát ad át részére, amelyet a saját vevőkörének így haszonnal tud továbbértékesíteni, részben számla nélkül. Az ajánlat a vád szerint arról is szólt, hogy 

a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi átadja a vádlottnak.

A fenti megállapodás alapján több ezer tonnányi, alap nélkül leértékelt műtrágya került a vállalkozóhoz, aki a vevői részére azt haszonnal értékesítette. A számla nélkül eladott termékekért 2010. januártól októberig több alkalommal 135,4 millió forintot folyt be, amelyet a vállalkozó átadott a vádlottnak.

Maga az ügy néhány évvel ezelőtt pattant ki, 2020 őszén őrizetbe is vették a milliárdost. Arra is volt példa, hogy a rendőrség mintegy 300 fős különítménnyel vizsgálódott a Bige Holding szolnoki üzemében. 

Vesztegetés nem, kartell igen

Az európai nitrogénpiacon is jelentős Nitrogénművek tulajdonosának, Bige Lászlónak nem a vesztegetési ügyben volt egyedül dolga a hatóságokkal mostanában. A Gazdasági Versenyhivatal 2021 októberben szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. 

A résztvevők fele önként elismerte a kartellt, a cégcsoporton kívül pedig a többi érintett be is fizette (illetve az előírtak szerint törleszti) a kirótt bírságot. A Nitrogénművek csoport azonban bíróságon támadta meg a döntést, egyúttal kérve a versenyhivatali határozat végrehajtásának – így a bírság befizetésének – felfüggesztését mindaddig, amíg az akár évekig tartó teljes jogorvoslati eljárás le nem zárul. Ezt azonban a Kúria tavaly tavasszal elutasította.