Közélet

Életét adta hazájáért: meghalt a fronton az ukrán politikus, Oleh Barna

Korábbi párttársa, az egykori elnök, Petro Porosenko is gyászolja.

Elesett a fronton Oleh Barna, korábbi ukrán parlamenti képviselő. Az egykori politikus 2014 és 2019 között ült a parlamentben, a korábbi elnök, Petro Porosenko blokkjához tartozott. Hivatalosan a hadsereg nem erősítette meg Barna halálhírét, de Porosenko maga közzétette gyásziratát a Facebookon. 

Oleh Barna gives the explanations on his conflict with
KYIV, UKRAINE - 2015/12/11: Oleh Barna gives the explanations on his conflict with Arseny Yatseniuk during the sitting of Petro Poroshenko's bloc parliamentary group in Verkhovna Rada. Lawmaker Oleh Barna of President Petro Poroshenko's bloc was expelled from the parliamentary group after conflict with Prime Minister Arseny Yatseniuk during the session of Parliament . (Photo by Sergii Kharchenko/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Oleh Barna (ülve) egy sajtótájékoztatón, még politikusként. Fotó: Getty Images

Az 55 éves politikus fiatalkorában szolgált a hadseregben, és már 2014-ben fegyvert ragadott, amikor a szakadárok miatt kitört a konfliktus a Donbászban. A tavalyi invázió után ismét bevonult, azóta szolgált önkéntesként a fronton. 

2015-ben óriási botrányt okozott, amikor összeverekedett a parlamentben Arszenij Jacenyuk akkori miniszterelnök párttársaival. Barna virágot vitt az épp felszólaló kormányfőnek, majd megragadta és megpróbálta kivezetni a teremből, ekkor estek neki ököllel a kormánypárti képviselők. 

A képviselő holttestét egyelőre nem találták meg. 

 

képviselő orosz-ukrán háború politika Parlament
Kapcsolódó cikkek