Közélet

ENSZ: közelít a tízezerhez az ukrajnai harcok civil áldozatainak száma

Moszkva továbbra is tagadja, hogy az egy éve tartó harcok során civileket vett volna célpontba.

Közel 8500 civil áldozata van a több mint egy éve tartó ukrajnai háborúnak, ám félő, hogy ezenkívül még több ezer megerősítetlen halálesetről lehet szó – tudatta közleményében az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala csütörtökön Genfben.

DNIPRO, UKRAINE - JANUARY 16: Relatives of the victims are seen as search and rescue operation continue in the region where civilians lost their lives in the missile attack, carried out by the Russian forces on the Ukrainian city of Dnipro, on January 16, 2023.
Fotó:  Mustafa Ciftci / Anadolu Agency via Getty Images

A hivatal a közleményben 8490 megerősített lakossági halálesetről, valamint 14 244 sebesülésről számolt be a tavaly február 24-én kitört háború kezdete és az április 9. között eltelt időben.

Kiemelik ugyanakkor, hogy ez az adat csak a jéghegy csúcsa, mivel a szervezetnek igen korlátozott hozzáférése van a csatatéren történtekhez, több helyszínről késve érkeznek vagy még mindig megerősítésre várnak a jelentések.

Mint írták, a halálesetek nagy része az ukrán kormány által felügyelt, valamint orosz támadás alatt álló területeken történt. 

Az Ukrajnától elcsatolt luhanszki és donyecki régiókban például közel négyezer lakossági halálesetet regisztráltak, 

ám az orosz erők Donyeck megye keleti részén még erősebb támadásba lendültek, itt pedig több várost és települést is bombáznak. 

Egy, az ENSZ által megbízott nyomozói szerv múlt havi jelentésében beszámolt róla, hogy az orosz katonaság kíméletlen és aránytalan támadásokat hajtott végre Ukrajna ellen, Moszkva ugyanakkor tagadja, hogy az egy éve tartó harcok során civileket vett volna célpontba.

Húsvétvasárnap is követelt civil áldozatokat a háború Ukrajnában

Az orosz erők kora reggel a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városánál indítottak támadást, Ukrajna Indiától kér humanitárius segélyt, Oroszország a gabonaalku felmondásával fenyegetőzik.

 

 

Borítókép forrása:  Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images

 

civil áldozatok ENSZ ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek