Folytatódik az amerikai állampolgárok evakuálása Szudánból, ami egyáltalán nem veszélytelen a a polgárháborúba zuhant országban. A fővárosból indított buszokat fegyveres drónok kísérték.

SUDAN-CONFLICT
This handout photo taken on April 23, 2023 and released on April 24 by the Indonesian Foreign Ministry shows smoke rising from a building next to a damaged car on a street in Khartoum. - Foreign nations pushed on April 24 with frantic evacuations of their citizens from chaos-torn Sudan, where heavy fighting raged for a 10th day between forces loyal to two rival generals. (Photo by Handout / INDONESIAN FOREIGN MINISTRY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / INDONESIAN FOREIGN MINISTRY" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Pénteken háromszáz amerikai állampolgár indult el buszokon Kartúmból, mégpedig egy igen hosszú, majdnem 850 kilométeres útra, amely Port Sudan kikötőjébe viszi őket – írta a brit The Telegraph.

Százezrek menekülhetnek Szudánból – kaotikus állapotok uralkodnak a szomszédos országokban is

Már több tízezren menekültek el otthonaikból Szudánban a két hete kirobbant polgárháború miatt, és a közeljövőben várhatóan további százezrek kényszerülnek ebben a helyzetbe.

A nyugati országok korábban már százával menekítették ki diplomatáikat Szudánból, egy villámakcióban az amerikaiak is. A légi szállítás nem jelent mindenkinek megoldást, a menekülő külföldiek szárazföldi útvonalakra is kényszerülnek. 

Szijjártó: sikeresen kimenekítettük a magyarokat Szudánból

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán késő este Laoszból közölte a jó hírt.

Az amerikai buszkonvojt felfegyverzett drónok kísérték a magasban, amelyeket a jelentések szerint a dzsibuti amerikai légi támaszpontról irányítottak.

A lap információi szerint mintegy 16 ezer amerikai állampolgár tartózkodhat Szudánban. Közülük voltak, akiket szövetséges államok segítettek kimenekíteni légi úton, mások a szárazföldön tartottak vagy tartanak a szomszédos Egyiptom vagy Etiópia felé.