A kutyahús betiltásának kérdése már 2021 szeptemberében felmerült Dél-Koreában, miután az országban egyre többen tartanak háziállatként kutyákat, így elfogyasztásukat egyre kevesebben tartják elfogadhatónak. A dél-koreai kormánypárt (PPP) pénteken a kutyák és macskák vágását és húsuk forgalmazását tiltó törvénytervezetet nyújtott be. 

Fotó: AFP

A térségben, ahol 15 millió állattartó él, meg kell szakítani a kutya- és macskahús fogyasztásának szokását – hangsúlyozta Te Jongho, a törvénytervezetet benyújtó Népi Erő Pártja (PPP) képviselője. A dél-koreai first lady, Kim Kohi szavaihoz csatlakozva hozzátette, hogy a parlamenti pártoknak és a kormánynak is vezető szerepet kell vállalniuk az állatok jogainak védelemében.

A first lady még egy nyáron adott interjújában szólított fel a kutyahúsfogyasztás befejezésére, és emlékeztetett, hogy 

a fejlett gazdaságú országok közül csak Dél-Koreában és Kínában esznek még mindig kutyahúst.

A dél-koreai ellenzéki Demokrata Párt egy politikusa csütörtökön szintén arról beszélt, hogy a kutyahúsfogyasztás betiltására vonatkozó külön törvény elfogadását és a kutyahúsiparban dolgozó emberek munkahelyváltásának támogatását tervezik.

Bár az utóbbi évtizedekben már Dél-Koreában is egyre kevesebben fogyasztanak kutyahúst – részben azért, mert a nemzetközi színtéren elítélik a hagyományt –, a tradíció mellett kiállók szerint nem lehet korlátozni azt a jogot, hogy az emberek szabadon választhassák meg, hogy mit esznek. 

 

Borítókép forrása: NurPhoto via AFP