Elfogadta a kriptoeszközök közös európai uniós szabályozásáról szóló javaslatot az Európai Parlament csütörtökön, ám a kriptoeszközök piacáról szóló irányelvet (amelyet az angol rövidítés alapján MiCA néven emlegetnek) sokan már most módosítanák, ugyanis a három év alatt elkészült  szabályozás megalkotása közben számos dolog történt a kriptopiacokon.

Different,Cryptocurrencies,And,Gavel,Over,Gavel,Wooden,Board.concept,Image,For
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Maired McGuinness szerdán arról beszélt, hogy a szabályozás júliusban léphet életbe, miután a tagállamok is jóváhagyták, azonban a különböző szabályoknak történő megfelelésre változó idejük lesz a cégeknek. A stabil coinok – amelyeket az EP által elfogadott jogszabály magyar szövege stabil kriptopénzeknek nevez – szabályozása például csak jövő júliustól hatályos.

A MiCA létrehozását és elfogadását a kriptocégek vezetői üdvözölték, 

különösen az amerikai megközelítéssel szemben, amely egyre inkább a törvények betartatásával és az ebből fakadó eljárásokkal kívánja megregulázni a szektort, amely sokáig abban a hiszemben volt, hogy rá a jelenlegi szabályozás nem vonatkozik. 

A most elfogadott javaslat kritikusai úgy vélik, hogy a törvény már az életbe lépése előtt elavult, ugyanis nem igazán alkalmas a tavalyihoz hasonló iparági csődök és bűncselekmények megakadályozására. Azonban még ők is fontos lépésnek tartják, hogy megkezdődött a vadnyugati viszonyok felszámolása a szektorban a MiCA elfogadásával.

A javaslat életbe lépését követően 

minden, kriptókkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtó cégnek regisztrálnia kell az unió legalább egy tagállamában, azonban ez az egész EU területén lehetővé teszi számukra a legális működést. 

A szabályok betartását az Európai Bankhatóság (EBH) és az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) felügyeli majd. Ennek része lesz a cégek vezetésével és kockázatkezelésével kapcsolatos szabályok betartatása is, hogy elkerülhetők legyenek az FTX összeomlásához hasonló kudarcok.

McGuinness a javaslat vitájában közölte, hogy a szabályok és a felügyelet szükségességét aláhúzza az olyan projektek bukása, mint az FTX, a Terra-Luna, a Celsius vagy a Voyager. Bár a biztos szerint a kriptopiac még mindig túl kicsi ahhoz, hogy rendszerszintű veszélyeket okozzon, szaporodnak a hagyományos és a kriptopénzügyek közötti kapcsolatok – írja a Bloomberg.

Az EP által megszavazott javaslat először tavaly nyáron nyerte el az előzetes jóváhagyást, ám az iparág számos elemét nem fedi le, így például a kriptohitelezés, a decentralizált pénzügy (DeFi) vagy épp az NFT-k kérdéseit a jogszabály nem taglalja, ezért 

sokan, köztük Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, már a MiCA 2 megalkotását sürgetik.

A javaslatot alapvetően kedvezően fogadó kriptocégek főként a stabil coinok szabályaival fogalmaztak meg kritikákat – ezek értékét vagy hagyományos pénzhez vagy más, kevésbé volatilis eszközhöz, például az aranyhoz kötik. Ezek üzemeltetőinek ugyanis helyi tartalékokat is fent kell tartaniuk, és korlátozva lesz a nem euró és nem is más hagyományos devizához kötött zsetonok kereskedelme.

A most elfogadott szabályok tovább rombolják a kriptoeszközök anonimitását is, 

amelyet persze a legtöbb sajátosságai és a hagyományos és kriptopénzek közötti átváltás és a hatóságok fejlődése már amúgy is sok esetben aláásott. Egy olyan pénzügyi rendszer, amelyben minden tranzakciót bárki megfigyelhet, csak egy ideig maradhat anonim, aminek pár direkt titkosra tervezett eszköz – mint a Monero vagy a ZCash – kivételével amúgy is egyre inkább vége.

A kriptotőzsdéknek meg kell felelniük a kriptoutazási szabálynak (angolul Travel Rule), értesíteniük kell a hatóságokat minden tranzakcióról, és különös figyelmet kell fordítaniuk a saját kriptotárcákból induló, ezer eurót meghaladó utalásokra. Ez a szabály azonban csak 2025 januárjában lép életbe.

Mindent összevetve az iparági vezetők támogatják a javaslatot, különösen az egyre agresszívabb amerikai fellépés árnyékában, így az olyan kriptocégek mint a Coinbase, az USDC stabil coint kibocsátó Circle vagy a Binance növelik lábnyomukat a kontinensen. Az iparág reméli, hogy a világos uniós szabályok hatására egyre több intézményi befektető is megjelenik a piacon.