Közélet

Mégsem újul meg az Északi Áramlat biztosítása

A nyilvánosságra került szerződés mögül gyorsan kihátráltak a német biztosítók, így aligha fogják megjavítani a felrobbantott vezetéket.

Miután kedden iparági forrásokra hivatkozva szárnyra kapott a hír, hogy a Munich Re és az Allianz megújítják a felrobbant Északi Áramlat 1. biztosítását, amelyet a német kormány is tolerál, a két biztosító gyorsan visszatáncolt a szerződéstől.

Gas crisis - Nord Stream 1
30 August 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline and the transfer station of the OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Baltic Sea Pipeline Link) long-distance gas pipeline. From August 31 to September 2, no gas will flow to Germany due to maintenance work, the Russian state-owned company Gazprom had announced. After that, 33 million cubic meters of natural gas should be delivered daily again. This corresponds to the 20 percent of the daily maximum output to which Russia had already reduced the supply a few weeks ago. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A vezeték egy németországi szakasza.
Fotó: Stefan Sauer

A károsodott gázvezeték szerződésének megújítása azok esetleges javítása kapcsán lehetett volna kulcsfontosságú, de előbb az Allianz, majd csütörtökön a Munich Re is cáfolta az eredeti hírt közlő Reuters hírügynökségnek, hogy az idei év végén lejáró megállapodást kiterjesztené. 

Szemben a korábbi, a biztosítás kiterjesztéséről szóló elképeléssel, ez már az orosz energiahordozóktól szabadulni kívánó német kormány álláspontjával is összhangban van.

A héten az Északi Áramlat felrobbantásával Joe Bident és a CIA-t vádoló, többek között a My Lai-i mészárlást vagy épp az Abu Ghraib-i kínzásokat felderítő Seymour Hersh újabb írást tett közzé, amely kérdéseket vet fel a vezeték felrobbantásáról szóló, a The New York Timesban és a német Spiegel magazinban megjelent elképzelésekről. A Pulitzer-díjas újságíró szerint az amerikai és a német médiában megjelent információk csak a gyenge fedősztori szerepét töltik be.

 

Munich Re Seymour Hersh Északi Áramlat Allianz
Kapcsolódó cikkek