Legalább 528 a halálos áldozatok száma a hetek óta tartó szudáni konfliktusban, és a rendelkezésre álló adatok szerint 4599-en sebesültek meg – tette közzé az ország egészségügyi minisztériuma az MTI jelentése szerint.

Citizens continue to move from Sudan to Egypt by roadASVAN, EGYPT - APRIL 27: Citizens are seen upon their arrival in Egypt's Argeen Land port border crossing gate following their evacuation process from Sudan, due to clashes between the Sudanese army and paramilitary Rapid Support Forces (RSF) since April 15th, in Asvan, Egypt on April 27, 2023. Adam Abdulfttah / Anadolu Agency (Photo by Adam Abdulfttah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Adam Abdulfttah

A 46 millió lakosú ország egészében viszonylagos nyugalom van, hiszen a héten tűzszünetet hirdettek a korábban egymással szövetséges szemben álló felek – a hadsereg és Mohamed Hamdan Dagalo tábornok Gyors Reagálású Támogató Erők (RSF) nevű csoportja –, de nem mindenhol javult a helyzet: Nyugat-Dárfúrban és a főváros Kartúmban továbbra is folyik a vér.

A minisztérium szerint javult az egészségügyi ellátás és a kommunikáció a kórházakkal. A kormány megállapodást kötött több országgal és nemzetközi és regionális szervezetekkel, hogy nyújtsanak segítséget az orvosi ellátásban. 

A harcok elől tízezrek menekülnek a közeli országokba, és folytatódik a külföldi állampolgárok evakuálása.

Fegyveres drónok kísérik Szudánban az amerikaiak evakuálását

Még mindig nem ért véget az amerikaiak kimenekítése a polgárháború dúlta Szudánból, a Kartúmból induló buszokat felfegyverzett drónok kísérik hosszú útjukon.

A tűzszünet vasárnap éjfélkor véget ér.