Közélet

További katonai segítséget várnak az ukránok Spanyolországtól

Madrid a jövőben is folytatja az ukrán katonák kiképzését, eddig mintegy ezer katonát képeztek ki az ország területén.

Aknakereső és légvédelmi rendszerekhez, tüzérségi fegyverekhez és lőszerhez szeretne jutni Ukrajna Spanyolországtól – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerdán Madridban, a spanyol védelmi miniszterrel, Margarita Roblesszel tartott közös sajtótájékoztatón, amelyen megköszönte Madrid eddig nyújtott humanitárius segítségét és katonai támogatását.

Fotó: AFP

Margarita Robles méltatta a két kormány közötti jó kapcsolatot, és hangsúlyozta, Spanyolország kész mindaddig, amíg szükséges, egy olyan országot támogatni, amely nemcsak a saját szuverenitását és integritását védi, hanem egy olyan közösség értékeit is, amely hisz a békében és a demokráciában. 

Madrid a jövőben is folytatja az ukrán katonák kiképzését, eddig mintegy ezer katonát képeztek ki az ország területén

– jelentette ki Robles.

Spanyolország hat Leopard harckocsit küld napokon belül Ukrajnába, amelyeket a hónap végén vethetnek be az ukrán hadseregben. A miniszter 155-ös és 105-ös kaliberű tüzérségi fegyvereket, hozzájuk tartozó lőszerszállítmányokat, aknakereső rendszereket, továbbá légvédelmi rendszereket, speciális drónokat és más technikai eszközöket kért Madridtól. A találkozón a tüzérségi harci eszközök gyártásával kapcsolatban spanyol–ukrán együttműködést is javasolt, és azt mondta, vizsgálni fogják a két ország közös vállalkozásokban való részvételének lehetőségét.

 

katonai segítség Ukrajna Spanyolország
Kapcsolódó cikkek