Közélet

Az orosz–ukrán háború 447. napja – friss hírek

A szomszédunkban zajló háború legfontosabb eseményei kedden.

Súlyos légi csapás érte éjszaka Kijevet: az orosz hadsereg több ballisztikus és cirkálórakétával, illetve drónokkal támadták az ukrán fővárost. A helyi légvédelem megsemmisítette a legtöbb ellenséges légi eszközt. A rakéták törmeléke Kijevben Sevcsenkivszkij, Szvjatošinszkij, Szolomjanszkij, Obolonszkij és Darnickij negyedben hullott le.

Servicemen of a unit of the National Guard of Ukraine, which is part of the “Guard of Offensive" take part in military exercises outside Kyiv on May 3, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Sergey SHESTAK / AFP)
Fotó: Sergey Shestak / AFP

Vitalij Klicsko kijevi polgármester arról számolt be, hogy a Sevcsenkivszkij kerületben lévő állatkert területére rakétatörmelék hullott. A segélyszolgálatok úton vannak, mondta. Később hozzátette, hogy egy épület megrongálódott a törmelék miatt és több autó kigyulladt a Szolomjanszkij negyedben. Az előzetes információk szerint hárman megsérültek.

A CIA már toboroz

Új toborzóvideót adott ki az amerikai központi hírszerző ügynökség, a CIA, amellyel ezúttal a háborúból kiábrándult oroszok tömegeit szeretnék megcélozni. A szervezet Telegram-csatornájára – a közösségi oldal rendkívül népszerű az oroszok körében – feltöltött orosz nyelvű videóban azt is megosztják az érdeklődőkkel, hogyan tudnak névtelenül és biztonságosan jelentkezni. 

Lecsukott bíró

Az ukrán korrupcióellenes hatóság szerint mintegy 3 millió dollár értékű kenőpénzt fogadhatott el Vszevolod Knyiazev, az ország legfelsőbb bíróságának az elnöke. Az ügyben a hatóságok keddre ígérnek bővebb felvilágosítást. A bírót korábban egy ülésteremben tartóztatták le, és a korrupcióellenes ügyészség Telegram-csatornáján arról írt, hogy széles körű korrupciót tárt fel az ország legfelsőbb bíróságában.

 

19:49

Moszkva: idén négyszeresére nőhet az orosz hadiipari termelés

Idén megnégyszereződhet a hadiipari termelés Oroszországban a 2021–2022-es évekhez képest – jelentette ki Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter a TASZSZ hírügynökség által kedden közölt interjúban.

 

16:11

Zelenszkij hazaérkezett, és nyomban összehívta a haditanácsot

Az értekezleten módosították a fegyver- és lőszerellátás menetrendjét, a harci egységek és a tartalékos erők közötti elosztását is.

15:47

Amint Ukrajna győz, lebontják a Krími hidat

Eldőlt az oroszok által szimbolikusnak tartott Krími híd, más néven kercsi híd sorsa, már ha Ukrajna győz a háborúban. Kijev ugyanis lebontja az építményt, amely Oroszországot köti össze a Krím félszigettel. 

14:58

Megérkezett a magyar kormány válasza Zelenszkij fenyegetésére: ez felháborító

A kabinet keddi ülésén tárgyalta az ukrán elnök tervét a Barátság kőolajvezeték felrobbantásáról. Az OPT szankcionálása „magyarellenes” lépés.

08:41

ORFK: több mint 8500-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán–magyar határszakaszon 4916-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 3779-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t. 

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben. 

Vonattal 23 ember – köztük 9 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. 

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.

08:39

Megérkeztek Németországba az amerikai Abrams kiképző harckocsik

Megérkezett a németországi kiképző központba az a 31 Abrams harckocsi, amelyeket az Egyesült Államok ígért Ukrajnának ukrán katonák kiképzéséhez – közölte helyi idő szerint hétfőn a Pentagon. Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a tankok a grafenwöhri bázison vannak, és ukrán katonákat fognak kiképezni a használatukra. Grafenwöhrben, Bajorország északi részén amerikai kiképzőbázis található.

Ryder elmondása szerint az ukrán harckocsizók kiképzése a következő hetekben kezdődik. A minisztériumi tájékoztatásból kiderül, hogy ez a 31 tank nem bevethető éles küldetésen, csak kiképzési célokat szolgál. Erről először Mark Milley amerikai vezérkari főnök beszélt április végén Ramsteinben. A hadszíntérre szánt harckocsikat még karbantartják, mielőtt leszállítják őket Ukrajnának.

Összefoglaló friss hírek orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek