Közélet

Eltűnt az eredeti Covid–19-törzs, a WHO új ajánlást adott ki a vakcinákra

A legújabb oltóanyagoknak már célzottan az XBB-variánsok ellen kell fellépniük az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint.

Az idén előállított koronavírus elleni vakcináknak már képesnek kell lenniük felvenni a harcot a vírus XBB-variánsaival is, így az XBB.1.5 és az XBB.1.16 ellen is hatékony védelmet kell előállítaniuk – derül ki az Egészségügyi Világszervezet, a WHO legfrissebb, csütörtökön kiadott ajánlásából. 

Hand,Of,Medical,Staff,Injecting,Coronavirus,Covid-19,Vaccine,In,Vaccine
hand of medical staff injecting coronavirus covid-19 vaccine in vaccine syringe to arm muscle of african american man for coronavirus covid-19 immunization
Fotó: Shutterstock

A javaslatot azután hozták, hogy a legújabb adatok szerint az emberekből teljesen eltűnt az eredeti, Covid–19-nek keresztelt vírustörzs, így az ellen már nem kell hatékonynak lennie a vakcinának, hiszen ezek a változatok már gyengék az új variánsok ellen. A nagy gyártók egyébként, mint a Pfizer-BioNtech, a Moderna vagy a Novavay, már jó ideje át is állt ennek megfelelően olyan oltásokra, amelyek az XBB ellen képesek hatékonyan harcolni – írja a Reuters. 

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) szintén összehívott júniusra egy ülést, amelyen a vakcinákba helyezendő vírustörzseket vennék górcső alá, amint ezeket kiválasztják, ennek megfelelően újítják meg a gyártók az oltásokat. A tavaly beadott legtöbb oltás egyébként még az eredeti, illetve az omikron-variáns ellen volt hatásos. 

A WHO ajánlása szerint attól még ezeket is lehet használni, de fontos az új adagok legyártása. 

Március végén a szervezet újrafogalmazta oltási ajánlását, akkor arra jutottak, hogy egészséges gyermekeknek már nem szükséges az oltás, de az idősek és a magas kockázatúnak tartott csoportoknak továbbra is javasolt a 6-12 hónaponkénti oltásfrissítés. 

 

koronavírus-járvány WHO covid
Kapcsolódó cikkek