Közélet

Herszonnál már valami nagyra készülnek az ukránok, a hétvégén senki sem léphet az utcákra

A hírek szerint a Dnyeper partján élőket is kiköltöztetik péntekig, utána életbe lép az 56 órás kijárási tilalom.

Nagy roham indult Herszonban az utolsó élelmiszerkészletekért, péntek este ugyanis életbe lép az 56 órás kijárási tilalom a városban, amelyet váratlanul rendeltek el az ukránok. Azt nem is mondták meg, hogy miért volt rá szükség, de a helybeliek körében szájról szájra terjed a hír, hogy valami nagy dolog készül. A hírek szerint a Dnyeper folyó partjáról több családot is kitelepítenek

People wait in a line to collect humanitarian food aid
KHERSON, UKRAINE - 2023/04/19: People wait in a line to collect humanitarian food aid following the Russian shelling attack in Kherson. Though the Ukraine Armed Forces pushed Russian troops out of the city, prompting scenes of jubilation during the liberation in mid-November, Russian forces retreated only across the Dnipro River and continue to shell and rocket Kherson daily. (Photo by Aziz Karimov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Herszonban már készülnek a kijárási tilalomra. Fotó: Getty Images

A kijárási tilalom abból a szempontból érthető, hogy az elmúlt napokban az oroszok növelték a támadások számát, és folyamatosan tűz alatt tartják a települést. Szerdán lebombázták a város egyetlen még működő hipermarketjét, a támadásban többen meghaltak. Ugyanakkor a The Guardian című lap szerint az sem zárható ki, hogy a kijárási tilalmat éppen a tervezett tavaszi ukrán ellentámadás miatt rendelték el, vagyis itt, 

Herszonnál kelhetnek át a folyón az ukránok, hogy kiűzzék az oroszokat a megszállt területekről. 

Az offenzívával kapcsolatban már Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője is figyelmeztetett, hogy véleménye szerint ez már el is kezdődött, igaz, még csak az ukrán légierő aktivizálásából jutott erre a következtetésre. 

A helyiek beszámolója szerint most igazából vihar előtti csend honol a városban, sokan próbálnak feltankolni a következő napokra alapvető élelmiszerekből és ivóvízből is. Sokan viszont nem mernek kimozdulni már most sem, bezárkózva várják a kijárási tilalmat. Nekik a szomszédok, ismerősök próbálnak eljuttatni élelmet. 

 

Herszon
Kapcsolódó cikkek