Miközben a parlament balközép pártja azon töpreng, hogyan nyerhetné vissza a közvélemény bizalmát a jövő évi uniós választások előtt, politikusaik egymásnak feszülnek, ellenfeleik pedig kívülről egyre hevesebben támadják a korrupciós botrányba keveredett képviselőcsoportot – írta a Politico.

European Parliament plenary session 
epa10443805 Iratxe Garcia Perez the president of the S&D Group at the European Parliament during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 February 2023. European parliament will later on request for the waiver of the immunity of two MEP's of S&D Belgian Marc Tarabella and Italian Andrea Cozzolino on Qatar gate.  EPA/OLIVIER HOSLET epa10443805 Iratxe Garcia Perez the president of the S&D Group at the European Parliament during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 February 2023. European parliament will later on request for the waiver of the immunity of two MEP's of S&D Belgian Marc Tarabella and Italian Andrea Cozzolino on Qatar gate.  EPA/OLIVIER HOSLET
Iratxe García, az S&D elnöke.
Fotó: Olivier Hoslet / MTI

Decemberben a belga rendőrség lerántotta a leplet egy az Európai Parlamentet behálózó korrupciós bűnszervezetről, amelynek a tagjai több millió euróért cserébe külföldi hatalmak – elsősorban Katar és Marokkó – érdekeit szolgálták az intézményen belül. A letartóztatott vagy gyanúba kevert politikusok és parlamenti dolgozók a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségére (S&D) korlátozódtak.

A képviselőcsoportot emiatt folyamatosan külső támadások érik és nő a belső feszültség, ez pedig tovább rombolja az esélyeiket a közelgő EP-választásokon.

A pártcsoporton belül régóta fennálló földrajzi megosztottság csak tovább táplálja a bizalmatlanságot és a viszályt. Folyamatosak a viták arról, hogy mennyire kellene kiállniuk a gyanúba keveredett kollégáik mellett. A vezetést sorra érik a kritikák, a képviselők pedig attól rettegnek, hogy melyik társukat viszik el legközelebb a rendőrök.

A nyilvánosság előtt a csoport figyelemre méltó szolidaritást tanúsított a Katargate-botrány decemberi kirobbanása után. Az S&D elnöke, a korrupciós ügyben közvetlenül nem érintett spanyol Iratxe García ambiciózus etikai reformjavaslatokat készített elő és belső vizsgálatot indított a pártcsoporton belül. A felszín alatt azonban nem túl rózsás a helyzet, a képviselők nem bíznak egymásban, miközben a párt titkai sorra kerülnek nyilvánosságra.

A Katargate leleplezése sokként érte a pártunkat, és úgy érzem, elárultak minket a saját képviselőcsoportunk tagjai. Mindannyian politikai áldozatok vagyunk, remélem, hogy az igazságra mielőbb fény derül

– mondta Mohammed Cahim holland S&D-képviselő.

A szocialista EP-képviselők attól is tartanak, hogy a korrupciós botrány hullámverése összezúzhatja az egyébként ígéretes választási kilátásaikat. A Katargate előtt az S&D kényelmes helyzetben volt: Olaf Scholz kancellár németországi felemelkedése, a finn Sanna Marin kormányfő nemzetközi népszerűsége és a kontinenst érintő gazdasági problémák a malmukra hajtotta a vizet, ami komoly előnyt biztosított volna a 2024-es EP-választásokon. 

Ezeket azonban most beárnyékolják a kenőpénzzel teletömött kofferek, a tucatnyi gyanúba keveredett szocialista képviselő és az, hogy a korrupció ilyen nyíltan történhetett meg a pártvezetés orra alatt.

Eva Kaili volt EP-alelnök és a korrupciós botrány katari kulcsfigurája, Ali bin Samikh Al-Marri munkaügyi miniszter.
Fotó: Qatar’s Ministery of Labour / AFP

Eva Kaili, a parlament szocialista alelnöke és a párt egyik legígéretesebb csillaga; Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő, „emberi jogi harcos” és a bűnszervezet állítólagos vezetője; valamint egy maroknyi olasz, görög és belga S&D-politikus. Bár már az is katasztrofális, hogy a képviselőcsoportból ilyen sokan érintettek a Katargate-botrányban, az igazi probléma az, hogy mekkora befolyásuk volt a párton belül.

A megvádoltakat és a szocialista vezetést szoros barátságok kötötték össze. Esküvői meghívások, közös nyaralások és a gyakori partik mellett furcsa, hogy állítólag senki nem tudott a korrupcióról.

A belga hatóságok decemberben nemcsak Panzerit és Kailit kapták el, hanem a volt alelnök élettársát, Francesco Giorgit is, aki parlamenti asszisztensként évekig Panzerinek dolgozott. Most hirtelen minden korábbi asszisztense gyanúba keveredett, és a volt képviselő vádalkuja után több ellen nyomozás is indult.

Maria Arena ellen – aki 2019-ben a parlament emberi jogi bizottságában Panzeri utódja volt – szintén vizsgálat indult: elődjével olyan szoros kapcsolatot ápolt, hogy az asszisztense esküvőjén ő volt a kísérője. Alessandra Moretti, egy másik S&D-politikus is hasonló baráti viszonyt ápolt a volt képviselővel. Laura Ballarin, García kabinetfőnöke Giorgival koccintott, és Kailival egy földközi-tengeri vitorlásúton nyaralt, illusztrálva, hogy a gyanúsítottak milyen szorosan fonódtak össze a képviselőcsoport felső vezetésével.

Az olasz Andrea Cozzolino és a belga Marc Tarabella közkedvelt személyiség volt a párton belül, karácsonyi ajándékozásaik híresek voltak Brüsszelben és több S&D baráti társaságban is gyakori vendégek voltak. A két képviselőt múlt hónapban tartóztatták le.

President of the European Parliament Roberta Metsola at a press conference during the European Council. The President of the EU Parliament talks to the media and answer questions of journalists at a press conference with the main topics focusing around the investigation of the the Belgian police on alleged MEPs bribes from Qatar and corruption, as politicians have been arrested. The European Parliament President described the incidents as an attack to democracy. The EUCO, EU leaders summit will focus to the energy crisis and assisting Ukraine as the Russia Ukraine conflict continues. European Council in Brussels in Belgium on 15 December 2022  (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Roberta Metsola, az Európai Parlament néppárti elnöke.
Fotó: Nicolas Economou / AFP

Ezzel párhuzamosan az S&D legnagyobb parlamenti riválisa, az Európai Néppárt keresztes háborút hirdetett a korrupció ellen – az EP néppárti elnöke, Roberta Metsola 14 pontos reformjavaslatot nyújtott be, míg a jobbközép képviselőcsoport főtitkára szocialista problémának nevezte a Katargate-et. Bár a nyilvánosság előtt nem ez a cél, az S&D ellenségei minél több kárt próbálnak okozni a korrupcióba keveredett pártnak.

A belső viszályok hasonló problémákat okoznak: az ügy gyanúsítottjai eddig szinte kizárólag olasz és görög képviselők voltak, ami felélesztette a párton belüli földrajzi megosztottságot.

A spanyol küldöttség tagjai léptek fel a leghangosabban képviselőtársaik ellen, de a németek sem maradtak le sokkal – a politikusok belső vizsgálatot és a parlamenti pozíciók lecserélését követelik, további reformokat akarnak és kijelentették, hogy a nyomozás gyors lezárása érdekében bárkit hajlandók a „farkasok elé vetni”.

Egy ilyen politikai viharban az S&D komoly kihívások előtt áll, ráadásul a korrupciós nyomozás sem ért véget. A 2024-es EP-választásokig a pártnak meg kell tisztulnia, fel kell vérteznie magát a külső támadások ellen és megpróbálni elkerülni, hogy az országok közti ellentétek szétszakítsák a képviselőcsoportot.