Bekérették Németország, Dánia és Svédország moszkvai nagykövetét csütörtökön az orosz külügyminisztériumba, hogy tiltakozzanak az Északi Áramlat tavalyi felrobbantása ügyében folytatott közös nyomozásuk „totális eredménytelensége” miatt. A tárca mind a három országot azzal vádolja, hogy húzzák az időt, és nem hajlandók együttműködni Moszkvával.

Embassies in Russia
MOSCOW, RUSSIA - APRIL 05: The general view from the building of the Russian Ministry of Foreign Affairs in Moscow, Russia on April 05, 2022. Evgenii Bugubaev / Anadolu Agency (Photo by Evgenii Bugubaev / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A moszkvai külügyminisztérium szerint a három ország leplezi a valódi elkövetőket.
Fotó: Jevgenyij Bugubajev


„Megállapítottuk, hogy ezek az országok nem érdekeltek a szabotázs valódi körülményeinek megállapításában. Éppen ellenkezőleg, késleltetik erőfeszítéseiket, és megpróbálják eltitkolni a nyomokat és a bűncselekmény valódi elkövetőit, akik mögött szerintünk jól ismert országok állnak” – idézte a Deutsche Welle az orosz külügyminisztérium közleményét.
A portál emlékeztetett, hogy Oroszország egy hónapja kiutasított több mint húsz német diplomatát, válaszképpen Berlin hasonló lépésére.
Az Északi Áramlat két vezetékén tavaly történtek robbanások , amelyeket az Egyesült Államok és a is ismeretlen tettesek által elkövetett „szabotázsakciónak” minősített, míg Oroszország a Nyugatot vádolja a támadás elkövetésével. Az állítását alátámasztó bizonyítékkal azonban eddig egyik fél fel szolgált. 

Nem véletlen, hogy valószínűtlen verziók »szivárognak ki« a médiába, így próbálják eltitkolni a valóságot

– fogalmazott az orosz külügyminisztérium.

Sweden reports 4th leak on Nord Stream pipelines AT SEA, SWEDEN - SEPTEMBER 30: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab from Danish Defense shows a gas leak causes bubbles on the surface of the water at Sea in Sweden on September 30, 2022. A fourth leak was reported Thursday in the Nord Stream gas pipelines off the coast of Sweden, authorities said. "There are two emissions in the Swedish economic zone, a larger one at Nord Stream 1 and a smaller one at Nord Stream 2," the Swedish Coast Guard said in a press statement. Swedish Coast Guard Handout  / Anadolu Agency (Photo by Swedish Coast Guard Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Bizonyítékokkal eddig egyik fél sem állt elő.
Fotó: Svéd Parti Őrség / Handout


A tárca azokra a robbanásról szóló sajtójelentésekre célzott, amelyek az utóbbi hónapokban jelentek meg, például az amerikaiak állítólagos részvételéről. Mások szerint „gyanús” orosz hadihajókat észleltek a Balti-tengeren nem sokkal a robbanások előtt.  Hivatalosan azonban a svéd hatóságok csak annyit közöltek még tavaly novemberben, hogy a helyszínen robbanóanyag nyomait fedezték fel, ami megerősíti a szabotázs tényét.
Az orosz tárca azt is megerősítette, hogy Moszkva továbbra is nyomást gyakorol majd Németországra, Dániára és Svédországra, hogy azok engedélyezzék Oroszország részvételét a vizsgálatban.