Közélet

Orosz–ukrán háború 442. nap – friss hírek

Bahmutnál szerdán jelentős előrenyomulást ért el az ukrán hadsereg. Az elnök már Ukrajna teljes felszabadításáról beszélt.

Ukrajna az ország teljes területe fölött vissza fogja szerezni az ellenőrzést – mondta szerda éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A frontról arról érkeztek hírek, hogy a hónapok óta ostromlott Bahmutnál az ukrán erőknek sikerült előrenyomulniuk.

UKRAINE-EU-DIPLOMACY-RUSSIA-WAR-CONFLICT
Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a press conference with President of the European Commission in Kyiv on May 9, 2023. European Commission President Ursula von der Leyen arrived in Kiev on May 9, 2023, to mark Europe Day and show her support for Ukraine in the face of the Russian offensive, on the day Moscow commemorates the victory over Nazi Germany. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Volodimir Zelenszkij Ukrajna ukrán
Zelenszkij: Ukrajna teljes területét vissza fogjuk foglalni.
Fotó: AFP

Egyetlen darab földet sem hagyunk az ellenségnek. A zsarnokság sehol nem lehet úr. Vissza kell hoznunk a szabadságot, a békét és Európát Ukrajna egész területén

– hangoztatta az ukrán elnök.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon arról számolt be szerda este, hogy a Donyeck megyei Bahmutnál sikeres ellentámadásokat hajtanak végre, és helyenként 2,6 kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat. Leszögezte, hogy a Bahmutért vívott csata tovább folytatódik. Kiemelte, hogy a Wagner katonai magánvállalat embereit sok helyen reguláris orosz csapatok váltották fel, amelyek kevésbé jól felszereltek.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója szintén szerda este arról számolt be, hogy valós a veszélye annak, hogy a húsdaráló megfordul, és bekerítik őket, emberei híján vannak a lőszernek.

Az elmúlt napok véres harcai során megölték az AFP tudósítóját, Arman Soldint, aki már a tizenegyedik olyan tudósító, aki az orosz–ukrán háborúban vesztette életét.

A háborúval kapcsolatos előző napi híreket itt olvashatja.

 

18:35

Virágzik a csempészet Oroszországban

A szankciók körébe vont uniós exportból legalább 1 milliárd dollárnyi termék tűnt el az orosz gazdasági partnerek felé irányuló tranzitforgalomban, ami jelentősen hozzájárult Vlagyimir Putyin háborús gazdaságának az életben tartásához.

18:31

A Wagner-vezér szerint Zelenszkij hazudik, és már javában zajlik az ukrán ellentámadás

Volodimir Zelenszkij korábban azt közölte, hogy még nincs elég felszerelése és fegyvere az ukrán hadseregnek, hogy nem tudják elindítani a régóta hangoztatott tavaszi ellentámadást. Az ukrán elnök azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállításokat, hogy minél előbb odacsaphassanak Oroszországnak. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője szerint az ukrán elnök hazudik, és a tavaszi offenzíva már javában zajlik.

18:04

A nyugati fegyvereknél több kell a sikeres ukrán ellentámadáshoz

A nyugati országok által frissen leszállított, 30 milliárd dolláros arzenállal felfegyverkezett Ukrajna az ellenoffenzívára készül, amely a következő lépés lehet a győzelem felé, vagy megmutathatja, hogy egyik fél sem elég erős ahhoz, hogy lezárja a háborút.

 

15:24

Orosz hatóság vezetője: Ukrajna több mint hetven országból toborzott zsoldosokat

Több mint hetven országból toborzott zsoldosok harcolnak az ukrán fegyveres erők oldalán – jelentette ki Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság elnöke csütörtökön a szentpétervári 11. Nemzetközi Jogi Fórum keretében megtartott alkotmánybírósági konferencián. Az orosz Nyomozó Bizottság körözést készül kiadni a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bírói és ügyésze ellen, akik elrendelték Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman letartóztatását.

14:41

Ukrajna már meg is kapta a brit cirkálórakétákat

Nagy-Britannia már át is adott több Storm Shadow típusú, levegőből, de akár az ukránok birtokában lévő szovjet/orosz vadászgépekről is indítható rakétát Kijev számára – kormányzati források szerint ezt csütörtökön képviselői kérdésre meg is erősítheti Ben Wallace brit hadügyminiszter.

13:11

Áprilisban tízezer elítéltet sikerült toboroznia az orosz hadseregnek

Oroszország összes vesztesége az ukrajnai háborúban eléri a 197 ezer főt. A toborzás a mecsetekben és a bevándorlási hivatalokban is zajlik.

09:58

Lefoglalt orosz vagyonból támogatja Ukrajnát Amerika

Egyelőre Konsztantyin Malofejev orosz üzletember Egyesült Államokban lefoglalt vagyonát fordítják támogatásra.

Bahmut Volodimir Zelenszkij Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek