Közélet

Peking: Washingtonnak korrigálnia kell a tajvani kérdés kezelését

Csin Kang kínai külügyminiszter erről Nicholas Burns amerikai nagykövettel beszélt Pekingben.

Elengedhetetlen a kínai–amerikai kapcsolatok normalizálása Csin Kang kínai külügyminiszter szerint, aki minderről Nicholas Burns amerikai nagykövettel hétfőn Pekingben lefolytatott találkozóján beszélt, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államoknak korrigálnia kell a tajvani kérdés kezelését, és be kell fejeznie az „egy Kína” elv semlegesítésére tett igyekezetét.

Flags of USA and China Hanging Next to Each Other in Chinatown, New York, USA
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok elhibázott kijelentések és tettek sorozatával ásta alá a kínai–amerikai kapcsolatok nehezen kivívott, pozitív lendületét

– fogalmazott a kínai politikus a pekingi külügyminisztérium közleménye szerint, amely arra is rámutatott, hogy ezzel megszakadt az egyeztetett napirend szerint zajló párbeszéd és együttműködés folyamata, ismét fagyossá téve a két ország viszonyát.

Peking és Washington kapcsolata Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavalyi Tajvanon tett hivatalos látogatása okán süllyedt mélypontra, amire válaszul Peking megszakította a hivatalos kommunikációs csatornákat az Egyesült Államokkal, beleértve a haderők közötti kapcsolatokat is.

A szuperhatalmak közötti feszültség valamelyest enyhült novemberben, miután Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozott a G20-ak indonéziai csúcstalálkozóján. A két vezető gyakoribb egyeztetésekben állapodott meg.

Az ellentétek azonban februárban ismét fellángoltak a két ország között, amikor egy magas légköri kínai ballon jelent meg az amerikai légtérben. Erre válaszul Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta pekingi látogatását.

Áprilisban Kína hadgyakorlatokat tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével. Csin szerint a kínai–amerikai kapcsolatok stabilizálása, az örvény kialakulásának az elkerülése és a Kína és az Egyesült Államok közötti balesetek megelőzése a legfontosabb szempont.

Washington és Tajvan viszonyát 1979 óta a tajvani kapcsolatokról szóló törvény szabályozza, mely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok az önvédelemhez szükséges eszközöket Tajvan rendelkezésére bocsássa, de nem kötelezi segítségnyújtásra Tajvant érő támadás esetén.

Az amerikai kongresszus a 2023-as költségvetés részeként egymilliárd dollárnyi hadianyag-támogatást engedélyezett Tajvan számára az Ukrajna gyorsított támogatását lehetővé tévő felhatalmazáshoz hasonló megoldás keretében.

 

Tajvan kínai-amerikai kapcsolatok Csin Kang
Kapcsolódó cikkek