„Politikai okokból, igazságtalanul, minden jogi alap nélkül tartják vissza a Magyarországnak járó európai uniós forrásokat, az Európai Bizottság újabb és újabb elvárásai kezdenek méltatlanná válni” – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A tárcavezető az európai uniós tanácsülést követő sajtótájékoztatóján méltatlannak nevezte, hogy Magyarország már teljesítette a követelményeket, aztán mindig jön valami újabb. 

Politikai okokból elfogultak velünk szemben, s teljesen igazságtalanul, mindenfajta jogi alap és valós ok nélkül tartják tőlünk vissza a nekünk járó európai uniós forrásokat

– mondta.

Majd rámutatott, hogy ez nem Brüsszel pénze, hanem az európai emberek munkájából állt össze, így a magyar emberek munkájából is. 

Ezért a forrásoknak egy része jár Magyarországnak, hogy például a tanárok fizetését jelentős mértékben meg tudjuk emelni

– tette hozzá. Az pedig szégyennek minősítette, hogy egyes magyar európai parlamenti képviselők „életük céljának tekintik” a jogszerűen járó források blokkolását.

Szijjártó Péter Ferenc pápa budapesti látogatása kapcsán közölte, hogy 

a kormány felajánlotta minden támogatását a Szentatyának az ukrajnai tűzszünet és béketárgyalások tető alá hozása érdekében.

A Vatikán mindenben számíthat a magyar kormányra. Nagy hálával és köszönettel tartozunk a Szentatyának azért, amiért a béke ügyét ilyen határozottsággal felvállalta

– szögezte le. Úgy vélekedett, hogy ezzel homlokegyenest ellentétes a fegyverek szállítása, mivel az nem a béke, hanem a háború eszkalációjának irányába mutat.

A miniszter a szudáni helyzettel kapcsolatban emlékeztetett, hogy már minden magyar állampolgárt kimenekítettek, ugyanakkor jól látszik, hogy tömegek menekülnek a harcok sújtotta afrikai országból.

Aláhúzta: itt a nemzetközi jogot kell figyelembe venni, a fegyveres konfliktus elől mindenkinek joga van az első biztonságos országban menedéket kérni és kapni, és az EU-nak arra kell koncentrálnia, hogy a Szudán körüli első biztonságos országokat segítse a menekültek ellátásában.

Nagyon fontos leszögezni, nehogy Brüsszel elkezdje inspirálni a szudániakat, hogy jöjjenek Európába, mert egy újabb migrációs hullám kezelhetetlen lenne Európa számára

– figyelmeztetett.