Az Arab Liga idei csúcstalálkozójának házigazdája, Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg kézfogással, majd öleléssel és csókkal üdvözölte Bassár el-Aszad szíriai elnököt Dzsiddában. A herceg nyitóbeszédében kifejezte abbéli reményét, hogy Damaszkusz visszatérése az Arab Liga tagjai közé segít megoldani az ország belső válságát. Hozzátette: Rijád nem fogja hagyni, hogy a régió konfliktusok gócpontja legyen.

32nd Arab League Summit in Saudi Arabia
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Aszad a beszédében hangsúlyozta, hogy országa múltja, jelene és jövője az arabizmus, amivel arra célozhatott, hogy a jövőben gyengülhet a kapcsolata Iránnal. Konkrétabban beszélt a még mindig ellenség Törökországról, ahonnan szerinte a terjeszkedő oszmán gondolat veszélye fenyeget. Célzott arra a vádra is, hogy Ankara a Muszlim Testvériség nemzetközi iszlamista szervezet befolyása alatt áll. A szervezetre Damaszkuszban és több más arab országban fenyegetésként tekintenek.

Az Arab Liga külügyminiszterei a hónap elején döntöttek arról, hogy helyreállítják Szíria tagságát a pánarab szervezetben. A közel-keleti ország tagságát azután függesztették fel, hogy Bassár el-Aszad elnök 2011 márciusában elrendelte a tüntetők elleni hatósági fellépést, ami az országot polgárháborúba sodorta. A Damaszkusszal való kapcsolatok helyreállítása két tényező gyorsította fel: a februári törökországi és szíriai földrengések, valamint Irán és Szaúd-Arábia kibékülése. Teherán Bassár el-Aszad elnöknek nyújtott támogatást, míg Rijád a lázadó csoportokat pénzelte, 

azonban a kínai közvetítéssel létrejött megállapodás értelmében a két regionális hatalom az ellenségeskedés befejezése mellett döntött.

A csúcstalálkozón részt vett Tamim bin Hamad asz-Szani katari emír is, aki 2018-ban még azt mondta: nem tud tolerálni egy olyan háborús bűnöst, mint Aszad. Az emír még azelőtt távozott, hogy a szíriai elnök megtartotta a beszédét. A találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megjelent. Az államfő érkezésekor közölte, hogy az ukrán–orosz fogolycserékben való esetleges közvetítésről tárgyalna, miután Szaúd-Arábia tavaly vállalt ilyen szerepet.

Egy pikáns látogatás: az Arab Liga ülésére érkezett Zelenszkij

Megérkezett Szaúd-Arábiába Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy csatlakozzon az Arab Liga vezetőihez, köztük a Perzsa-öböl gazdag országainak állam- és kormányfőihez. Az ukrán elnök először jár a közel-keleti országban, amely eddig igyekezett semleges maradni a háborúval kapcsolatban.