Közélet

Több külföldit terrorizmussal vádolnak Oroszországban

A vád szerint három brit, egy svéd és egy horvát állampolgárt azzal vádolnak, hogy az ukrán erőkkel – köztük az Azov ezreddel – együtt harcoltak.

Oroszország bejelentette, hogy a déli Rosztov-Don városi bírósága elé állítanak öt külföldi férfi, köztük három brit állampolgár, akiket azzal vádolnak, hogy az ukrán erőkkel együtt harcoltak Moszkva ellen. A tárgyalás május 31-én kezdődik terrorizmussal kapcsolatos és egyéb vádakkal. 

Criminal,Man,With,Handcuffs,In,Interrogation,Room,Feeling,Guilty,After
Fotó: Shutterstock

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség közölte, hogy a három brit férfit, egy svéd és egy horvát állampolgárt azzal vádolnak, hogy az ukrán erőkkel – köztük az Azov ezreddel – együtt harcoltak az orosz erőkkel a déli Mariupol kikötőváros ostrománál. A The Guardian cikke szerint már mindannyiukat beazonosították őket. 

Több vádpont alapján kell majd bíróság elé állniuk, egyebek között azért, mert „terrorista tevékenységeket” folytattak.   

Oroszország korábban azt állította, hogy több mint hetven országból toborzott zsoldosok harcolnak az ukrán fegyveres erők oldalán. A Kreml szerint Európa a kijevi vezetést elsősorban fegyverekkel támogatja, a háború Oroszországgal az utolsó ukránig jelszó jegyében. Megismételte azt az állítást, hogy Oroszországnak dokumentumokkal alátámasztott bizonyítékai vannak arra, hogy az ukrán fegyveres erők tavaly márciusban támadást terveztek a Donyec-medence ellen azzal a céllal, hogy kijussanak Oroszország határára. 

A Wagner vezére orosz katonák holttesteiről osztott meg videót, miközben szidta a moszkvai vezetést

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldossereg vezetője a Telegram-csatornáján tett közzé egy felkavaró videót, amelyen állítása szerint halott orosz katonák láthatók. A felvételen Prigozsin arról beszél, hogy az áldozatokért az orosz katonai felső vezetés a felelős, amiért nem küldenek elég lőszert a frontra a csapatoknak.

 

 

 

Wagner támadás Oroszország
Kapcsolódó cikkek