Közélet

Zelenszkij: Oroszország az infrastruktúrát és a katonai létesítményeket célozza a drónokkal

Az ukrán erők csak az elmúlt éjszaka 36 orosz drónt lőttek le.

Oroszország folyamatosan terrorizálja Ukrajnát éjszakai támadásaival – jelentette ki csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Moszkva továbbra is terrorizálja, és 36 drónnal támadta Ukrajnát

– írta az elnök a Telegram-csatornáján. Hozzátette: egyik sem érte el a célt, és köszönetet mondott az ukrán légvédelemnek a százszázalékos teljesítményért. 

A BM-21 Grad multiple rocket launcher fires towards Russian positions on the frontline near Bakhmut, Donetsk region, on April 23, 2023, amid the Russian invasion on Ukraine. (Photo by Sergey SHESTAK / AFP)
Fotó: AFP

Az ukrán légerő jelezte, hogy az oroszok iráni gyártmányú, Sahid 136 és 131 típusú, pilóta nélküli légi eszközökkel indítottak támadást északi és déli irányból.

Mint írta: 

az ellenség kétségkívül kulcsfontosságú infrastruktúrákat és katonai létesítményeket vett célba az ország nyugati régióiban.

A fővárost több hullámban is támadták drónokkal, ebben hónapban ez volt a 12. támadás Kijev ellen – közölte a kijevi katonai adminisztráció vezetője. 

Oroszország május eleje óta fokozta az Ukrajna elleni éjszakai rakéta- és dróntámadásait. Két alkalommal Kinzsal típusú hiperszonikus rakétákat vetett be, amelyeket nehezebb elfogni. Kijev azt állítja, hogy a háború folyamán először amerikai Patriot légvédelmi rendszerrel sikerült elfognia ezeket a rakétákat, de Oroszország kétségbe vonta ezt.

Volodimir Zelenszkij közlése szerint a háború kezdete óta mintegy 1160 iráni gyártmányú drónt vetettek be Ukrajna ellen. Az ukrán elnök felszólította Teheránt, állítsa le a drónok szállítását Oroszországnak.


 

drón Ukrajna Oroszország Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek