Az Európai Politikai Közösséget (EPK) alkotó országok vezetői csütörtöki moldovai találkozójukon megerősítették eltökéltségüket annak segítésében, hogy az európai kontinens egészére visszatérjen a béke – jelentette ki Maia Sandu moldovai elnök az értekezletet lezáró sajtótájékoztatóján.

2nd meeting of European Political Community
BULBOACA, MOLDOVA - JUNE 1: About 50 leaders from Europe gathered in Moldova for the 2nd European Political Community Summit held in Bulboaca, Moldova on June 01, 2023. After the meeting, Czech Prime Minister Petr Fiala, Moldovan President Maia Sandu and Spanish Prime Minister Pedro Sanchez held a joint press conference. Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency (Photo by Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Maia Sandu moldovai elnök. Fotó: Dogukan Keskinkilic / AFP

Az elnök szerit a résztvevők egységesnek mutatkoztak Ukrajna támogatásában, és ezzel is bebizonyították, hogy az európai nemzetek egy családot alkotnak.

A Bulboaca településen tartott találkozón személyesen jelen lévő Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is megerősítették, hogy mindaddig támogatják Ukrajnát az ellene Oroszország által indított háborúban, ameddig csak szükséges.

Az Európai Politikai Közösség találkozóján 45 európai ország állam-, illetve kormányfője vett részt, valamint az európai uniós központi intézmények vezetői. Ez volt a második csúcsértekezlet; az elsőt tavaly rendezték Prágában.

A csúcstalálkozóhoz kapcsolódva kétoldalú találkozókat is rendeztek. Sandu ezek eredményei közül kiemelte a hazája és az Európai Bizottság között született megállapodást a mobiltelefonos roamingdíjak fokozatos leépítéséről.

A találkozón egyetértettünk az infrastrukturális hálózatok közti összeköttetések bővítésének fontosságában, az energiaellátás biztonságának növelését szolgáló erőfeszítések fokozásában, továbbá megállapodtunk abban is, hogy kiterjesztjük közös erőfeszítéseinket az olyan fenyegetések elhárítására, mint a kibertámadások és a félretájékoztatás

– jelentette ki Sandu.

Az elnök egyúttal megköszönte, hogy a tanácskozás valamennyi résztvevője támogatásáról biztosította Moldovát egyebek között európai integrációs törekvéseiben. Kijelentette, hogy Chisinau immár visszafordíthatatlanul halad az EU-csatlakozás felé.

A közös sajtótájékoztatón Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a következő EPK-csúcstalálkozót Spanyolországban tartják, a tervek szerint októberben. Méltatta az Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére létrejött fórumot annak kapcsán, hogy jó keretet ad az európai országok közötti párbeszédre és együttműködésre, amelyekre megfogalmazása szerint most nagy szükség van.

Bulboaca kastélyában Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök is különtalálkozót tartott, több nyugati ország képviselőjének közvetítésével.

A megbeszélés célja az volt, hogy előmozdítsák a korábban vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt hosszú ideje húzódó fegyveres konfliktust végleg lezárni hivatott békeszerződés kidolgozását.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Varsó segíteni fogja Ukrajnát az F-16-os harci repülőgépek vezetésére alkalmas pilóták kiképzésében.

Beszélt ugyanakkor arról is, hogy Lengyelország nem rendelkezik elegendő Patriot légvédelmi egységgel ahhoz, hogy azokból valamennyit Ukrajna rendelkezésére tudjon bocsátani.

Európának nem csak a fegyveres konfliktusok miatt kell aggódnia, mert például a migráció vagy az internetes hadviselés egyre nagyobb veszélyt jelent a kontinensre. Ezekkel az eszközökkel nemcsak az stabilitását próbálják megingatni, de próbára teszik a összetartó erejét is, és közösen kell fellépnünk a fenyegetés ellen

– tette hozzá a lengyel kormányfő.