Közélet

Az orosz–ukrán háború 475. napja – friss hírek

A háború 475. napjának legfontosabb eseményei egy cikkben.

Kemény harcokat vívtak éjjel is az ukránok az orosz védőkkel, de folyamatosan haladnak előre. Hétfőn az egyik legsúlyosabb összecsapás ismételten Bahmut körül zajlott, ahol több száz méterrel sikerült hátrább szorítani a kijevi erőknek az oroszokat, illetve hét újabb falut visszafoglaltak. 

'BATTLE FOR BAKHMUT'20230507_zaa_s197_313.jpgMay 7, 2023, Bakhmut, Donetsk region, Ukraine: A soldier covers his ears as the mortar unit of the Armed Forces of Ukraine fires at enemy positions in the suburbs of Bakhmut, Donetsk region. The intensity of battles in the Bakhmut sector has been compared to those of World Wars I and II. The battle for Bakhmut has been the most intense of the Russia-Ukraine conflict, costing thousands of lives on both sides in months of grinding warfare. Ukrainian troops have been pushed back in recent weeks but have clung on in the city to inflict as many Russian losses as possible ahead of Kyiv's planned big push against the invading forces along the 620-mile front line. Ukraine is expected to soon start a much-anticipated counteroffensive to retake Moscow-held territory, including in the Zaporizhzhia region, which hosts Europe's largest nuclear plant. The United Nations nuclear watchdog expressed concern over the possible escalation of hostilities. Welcome to 'BATTLE FOR BAKHMUT'
Fotó: Northfoto

Közben az oroszok nem a szárazföldön, hanem a levegőből támadták Ukrajnát. Keddre virradóra hat rakéta csapódott be Krivij Rih városában, elsősorban a civil infrastruktúrában tettek kárt a lövedékek, egy üdítőraktár is megsemmisült a hírek szerint, hárman meghaltak a bombázásban.  

 

20:24

A mezőgazdaságnak is betesz az ukrajnai gátrobbantás

Élelmiszerhiányt nem okoz, de a károk a tízmilliárd dollárt is elérik a minisztérium szerint.

19:32

Velencei Bizottság: az ukrajnai nemzeti kisebbségeknek joguk van a szabad nyelvhasználathoz

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság véleménye szerint Ukrajnában minden nemzeti kisebbséghez tartozónak joga van az anyanyelve szabad és akadálytalan magán- és nyilvános, szóbeli és írásbeli használatához.

19:19

Putyin fitogtatja az erejét és a NATO-t alázza: „gyönyörűen égnek a Leopard tankok”

Az orosz elnök ugyanakkor elismerte, hogy az ukrán ellentámadás kilencedik napja tart.

18:40

Lukasenka: egy hónapon belül atomhatalom lesz Fehéroroszország

Moszkva még a júliusi NATO-csúcs előtt felfegyverezné legfőbb szövetségesét. Minszk szerint a taktikai atomfegyverek telepítése kizárólag védelmi célokat szolgál.

18:39

Putyin kijelentette, Moszkva tartja magát az eredeti háborús terveihez

Az orosz elnök haditudósítókkal tárgyalt a különleges művelet menetéről.

16:27

Tömegesen hagyják el a Krímet az ukrán ellentámadástól rettegő oroszok

Az ukrán vezetés többször kihangsúlyozta, hogy a Krím visszafoglalása is szerepel a terveik között. A félszigeten már tartanak attól, hogy a front elér hozzájuk.

15:52

Uránlövedékeket küld Ukrajnának az USA

Nagy-Britannia már korábban küldött hasonló lőszereket. A kérdéses lövedékek a Challenger és az Abrams tankok alapvető töltényei.

13:25

ENSZ: az ukrán gátszakadás következményei tovább fokozzák a globális élelmiszerválságot

A mezőgazdasági területek víz alá kerülése további élelmiszerár-emelkedést okoz és százezrek ivóvízellátását veszélyezteti.

13:24

Ez lehet az ukránok nagy terve: Melitopol, Mariupol és Bergyanszk felé nyomulnak előre

Két kisebb, de fontos város gyors elfoglalása lehet a kulcsa az ukrán ellentámadás sikerének. A Fekete-tenger partvidékét vette célba Kijev.

11:37

Macron szerint hónapokig is elhúzódhat az ukrán ellentámadás

A francia elnök szerint Oroszország háborúja már most stratégiai és geopolitikai kudarc az agresszor számára.

11:10

Nagyszabású fogolycseréről állapodtak meg az oroszok és az ukránok

A napokban 95 ukrán és ugyanennyi orosz katona térhetett haza a fogságból. Kijevet még mindig foglalkoztatja a Magyarországnak átadott hadifoglyok ügye.

09:01

Egyre élesebb a harc Prigozsin és Sojgu között: tényleg félhet Moszkva a Wagner-csoporttól?

A magánhadsereg központi irányítás alá helyezése ugyanakkor katonailag is indokolt.

08:44

Szinte duplájára nőtt a villamos energia díja Ukrajnában: pánikban a lakosság

Június eleje óta gyakorlatilag megduplázódott a lakossági áramdíj Ukrajnában. Emellett június 30-tól a vállalkozásoknál is 35 százalékos áramáremelést terveznek.

Bahmut Krivij Rih Ukrajna harc
Kapcsolódó cikkek