Közélet

Ez a Leopard 2A4 tank, ami hazánkat védi, és Ukrajnában próbálják ki élesben

A Leopard 2A4 volt az a típus, melyből a legtöbb készült, Ukrajna is főként ezt a modellt kapta. Ukrajnába özönlik a német fegyver, de Magyarország is kiemelt célpont.

A Rheinmetall megerősítette, hogy további Leopard harckocsikat küld Ukrajnának, mégpedig a 2A4 típusból. Mindez a társaság áprilisi közleményét követően derült ki, mely szerint a német fegyvergyártó Lengyelországtól és Hollandiától vásárolt tankokat juttat az ukránoknak. A német gazdasági minisztérium friss fegyverexportadatai szerint egyébként Magyarország majdnem megelőzte Ukrajnát is a listán.

Tank driving training of Slovak servicemen and women
24 November 2022, Lower Saxony, Munster: A Slovakian soldier drives a Bundeswehr Leopard II driving training tank, through the terrain during driving training. The Bundeswehr is currently training Slovakian soldiers on the Leopard 2 A4 main battle tank in Munster. The background to this is a ring exchange of 15 Leopard tanks to Slovakia commissioned by the German government, as the Bundeswehr announced on Thursday. Photo: Philipp Schulze/dpa (Photo by PHILIPP SCHULZE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Philipp Schulze / AFP

A Leopard 2A4-es egyébként a magyar hadsereg szolgálatában is áll, sőt az A4-es a legelterjedtebb változata a Leopard 2-nek. Ukrajna is főként ebből a típusból kapott. Nevével ellentétben azonban az A4-es nem a negyedik, hanem az ötödik sorozat a típusból, mivel az első változat csak utólag kapta meg az A0-s elnevezést. Az A4-es korábbiakhoz képest automatizált tűzvezető és fojtórendszert kapott, amely teljesen digitalizált és új lőszerfajták kezelésére is képes.

További változtatásként a torony páncélzata titán/wolfram ötvözetből van. Ez volt az utolsó olyan sorozat, amely függőlegesen kialakított toronnyal készült, a későbbi típusok már döntött falú tornyot kaptak.

A 62 tonnás páncélos a többi Leopard 2-höz hasonlóan 120 milliméteres ágyúval és két 7,62 milliméteres géppuskával rendelkezik. A korábbi, A0–A3 modelleket is később az A4 szintjére fejlesztették. A tankok gyártója egyébként nem a Rheinmetall, hanem a Krauss-Maffei és a kieli Maschinenbau Kiel nevű cég.

Özönlik a német fegyver Ukrajnába, de Magyarország is kiemelt célpont

Az eladások közel negyede irányult Magyarország felé.

 

Leopard Ukrajna A4
Kapcsolódó cikkek