Az amerikai–magyar üzleti és tudományos kapcsolatok élénkítését, valamint a diaszpórabeli és az anyaországi magyarok közötti kapcsolatok erősítését szolgáló Hungarian Summit 2023 rendezvény keretében adott otthont felsőoktatási és üzleti témájú workshopnak a Budapesti Metropolitan Egyetem.

„Ha egy hallgató vagy oktató az anyaországtól kulturális, gazdasági és földrajzi értelemben is távolabb lévő országot választ mobilitási célként, nagyobb hatása lehet az egyén szemléletére és munkaerőpiaci értékére is” – közölte Kovács István Vilmos, a Budapesti Metropolitan Egyetem Módszertani Igazgatója.

Budapest, 2021. augusztus 8.A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) államilag akkreditált magán felsőoktatási intézmény kör alapú zuglói campusa a főváros XIV. kerületében, a Nagy Lajos király út 1-9. szám alatt. Az intézmény korábban - 2016-ig - Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola néven működött.MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2021. augusztus 8.
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) államilag akkreditált magán felsőoktatási intézmény kör alapú zuglói campusa a főváros XIV. kerületében, a Nagy Lajos király út 1-9. szám alatt. Az intézmény korábban - 2016-ig - Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola néven működött.
MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Branstetter Sándor / MTI

Az akadémiai kapcsolatépítésről öt magyar (METU, NKE, Széchenyi István Egyetem, PTE, BCE ) és hét amerikai egyetem (Stetson University, Robert Morris University, Hudson Valley Community College, Quinnipiac University, University of Central Florida, University of Hawaii at Manoa, Indiana University Bloomington), továbbá több, felsőoktatási kérdésekkel foglalkozó szakmai szervezet (Tempus Közalapítvány, Társadalomtudományi Kutatóközpont, Fulbright Hungary) képviselője vett részt.

Kovács István Vilmos a Budapesti Metropolitan Egyetem képviseletében beszélt

a METU saját „myBrand” képzési módszeréről, amelynek segítségével az egyetem felkészíti a diákjait arra, hogy személyes karrierjük építése mellett a társadalmi kihívások megválaszolásában is szerepet tudjanak vállalni.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az egyik első lépés az oktatói tapasztalatcsere lehet az amerikai–magyar akadémiai kapcsolatok erősítésében. Ezért kiemelten fontos lenne Budapestet mint tudományos és szellemi központot népszerűsíteni az amerikai felsőoktatási szcénán.

Jelenleg 800 magyar diák tanul az USA-ban, és számuk évről évre nő. „Az amerikai egyetemek magyarországi jelenlétének növelése azért is fontos, mert a magyar partnereken keresztül az amerikai felek nyithatnak olyan térségek intézményei felé is, amelyekkel nincs direkt kapcsolatuk. Ilyen lehet példának okáért Közép-Ázsia vagy a Nyugat-Balkán, ahol több magyar egyetemnek már kiépített kapcsolatai vannak. Másrészről, egy magyar egyetem vonzerejét növeli, ha amerikai egyetemmel működik együtt. A METU jelenleg is dolgozik amerikai kapcsolatai fejlesztésén” – jegyezte meg a workshop zárásaként Vasa László, a Budapesti Metropolitan Egyetem tudományos rektorhelyettese.