Közélet

Kinevezték az ukrán hadiipar új vezetőjét, akitől Kijev a győzelem biztosítását várja

Az ukrán hadiipari vállalatokat összefogó Ukroboronprom élére nevezte ki a kormány Herman Szmetanyint. Az Ukroboronprom feladata, hogy megteremtse az ukrán hadsereg számára a győzelemhez szükséges feltételeket. Elődjét, Jurij Huszjevet kedden távolította el posztjáról Volodimir Zelenszkij.

A 31 éves Herman Szmetanyin lett az Ukroboronprom ukrán állami hadiipari konszern új vezetője – jelentette be szerdán Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős miniszter.

Kyiv,,Ukraine,-,October,09,,2019:,Ukroboronprom,(ukrainian,Defense,Industry)
Fotó: Shutterstock

Az új vezérigazgatónak három fő feladata van: a fegyver- és lőszergyártási kapacitás növelése, a hatékony korrupcióellenes infrastruktúra kiépítése és az Ukroboronprom valódi reformja

– fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta: az Ukroboronpromot a háború sújtotta ukrán gazdaság megújítása „mozdonyának” szánják.

Szmetanyin kilenc éve dolgozik a hadiiparban. Korábban a harkivi harckocsigyártó üzemet vezette.

Norvégiától vásárol légvédelmi rendszert Litvánia, az ukránok számára

Litvánia nem hagyja cserben Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban. Két NASAMS légvédelmi rendszert is vásárol Norvégiától, hogy átadhassa őket Kijevnek. Emellett az Egyesült Államok is döntést hozott egy 500 millió dollár értékű katonai segélycsomagról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden váltotta le az Ukroboronprom előző vezérigazgatóját, Jurij Huszjevet, aki nagyjából két és fél évet töltött a vállalat élén.

Az Ukroboronprom fogja össze Ukrajna összes állami tulajdonú hadiipari vállalatát. Huszjev korábban azt a feladatot kapta Zelenszkijtől az Ukrajinszka Pravda internetes portál beszámolója szerint, hogy növelje a Szapszan (Vándorsólyom) rövid hatótávolságú rakétarendszer gyártását. Az exportra Hrim-2 néven forgalmazott rakétarendszer hatótávolsága eléri az 500 kilométert.

 

Volodimir Zelenszkij Herman Szmetanyin Ukroboronprom
Kapcsolódó cikkek