Nem éppen szokványos módon adta át hivatalát a leköszönő szlovák kormányfő a frissen kinevezett Ódor Lajosnak, írja a Paraméter.

ÓDOR Lajos
Pozsony, 2023. május 15.
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.
MTI/EPA/Christian Bruna
Fotó: Christian Bruna / MTI / EPA

Eduard Heger a dolgozószobájának kulcsát egy doboz magnézium kíséretében nyújtotta át a magyar származású politikusnak, azzal a megjegyzéssel, hogy

bírja idegekkel az előtte álló munkát.

A szlovák köztársasági elnök hétfőn délelőtt a pozsonyi Grassalkovich-palotában fogadta Ódor Lajos felkért miniszterelnököt és Eduard Heger leköszönő kormányfőt. Zuzana Caputová köztársasági elnök az új kormány kinevezését követően arról beszélt, hogy a kabinetnek az egyik legfontosabb feladata az uniós helyreállítási alap forrásainak lehívása. További kiemelt feladatként említette az elleni küzdelmet.  

A „hivatalnokkormány” minisztereinek névsorát Caputová hivatalosan múlt pénteken ismertette, majd hétfőn délelőtt az elnök ki is nevezte az új tárcavezetőket. A szakértői kabinetben két magyar tárcavezető is lesz, a beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatizációért Balík Péter felel, míg a pénzügyminiszter Horváth Mihály lesz.