Philadelphiában indította el 2024-es újraválasztási kampányát Joe Biden amerikai elnök, a szombati programismertetőbe egy meglepő kijelentés is becsúszott.

(FILES) In this file photo taken on February 01, 2023 this handout photo from Chase Doak and released on February 2 shows a suspected Chinese spy balloon in the sky over Billings, Montana. - Questions about three unidentified flying objects downed by US Air Force jets over North America in three days intensified February 13, 2023, while Beijing and Washington traded accusations over using high-tech balloons to spy on each other.
Fotó: AFP

A Kínával eddig meglehetősen kemény hangot megütő demokrata párti elnök a New York Post beszámolója szerint ugyanis lényegében a kommunista vezetésű ázsiai országot mentegette, kijelentve, hogy Hszi Csin-ping elnök soha nem akart kémléggömböt repíteni érzékeny amerikai katonai helyszínek fölé.

Az év elején nemzetközi diplomáciai botrányt okozott, amikor kiderült, hogy egy kínai ballon belépett az Egyesült Államok légterébe. Az amerikaiak kémkedéssel vádolták meg Kínát, Peking viszont azzal mentegetőzött, hogy egy polgári, meteorológiai méréseket végző léggömb került tévedésből az amerikai légtérbe. A gyanús eszközt végül Biden utasítására egy amerikai vadászgép lőtte le február elején.

Nem hiszem, hogy a vezetés tudta, hogy hol van, hogy mi van benne, és hogy mi történik vele

– mondta Biden a kínai ballonról az újságíróknak a philadelphiai kampánygyűlésen. „Szerintem inkább kínos volt, mint szándékos” – tette hozzá az elnök.

A korábbiak tükrében meglehetősen békülékeny kijelentésre éppen akkor került sor, amikor Biden külügyminisztere, Antony Blinken kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Pekingbe. A diplomáciai út az első ilyen magas szintű látogatás a Donald Trump-éra óta, amikor a kétoldalú viszonyt már feszültté tette az előző amerikai elnök kereskedelmi háborúja. Azóta erre további geopolitikai feszültségek épültek, korábban tervezett kínai vizitjét pedig éppen a kémballonincidens miatt mondta le az amerikai külügyminiszter.

Biden baráti hangú megjegyzése természetesen azonnal kiverte a biztosítékot a republikánusoknál.

„Nem tudom, hogy az elnök hogyan mondhat ilyet rezzenéstelen arccal” – mondta Mike Lawler republikánus képviselő a The Postnak. Az incidens 

nemcsak szándékos volt, hanem közvetlen veszélyt jelentett a nemzetbiztonságunkra nézve. Kína a legnagyobb geopolitikai ellenségünk

– hangsúlyozta a jobboldali politikus.

„Biden minden volt, csak kemény nem Kínával szemben” – mondta egy másik republikánus párti képviselő, Nicole Malliotakis. „Úgy tűnik, kompromittálódott, amire a képviselőház felügyeleti bizottsága által vizsgált bizonyítékok is utalnak.”

Isten áldja a királynőt – mondta hirtelen Joe Biden, és Amerika padlót fogott

Se szeri, se száma az amerikai elnök nyilvánosság előtt elkövetett zavart hibáinak, ezt a legutolsót pedig különösen nehéz megfejteni. Ilyet amerikai földön bizonnyal nem lehetett hallani 1776 óta – jegyzi meg gunyorosan beszámolójában a brit The Telegraph.