Közélet

Uránlövedékeket küld Ukrajnának az USA

Nagy-Britannia már korábban küldött hasonló lőszereket. A kérdéses lövedékek a Challenger és az Abrams tankok alapvető töltényei.

A következő hetekben szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket küldhet az Egyesült Államok Ukrajnának – közölték hétfőn amerikai tisztségviselők. A döntést hosszas viták előzték meg a Fehér Házban, mivel az amerikai hadsereg által rendszeresen használt lövedékek egészségi és környezeti károkat is okozhatnak.

A vita januárig nyúlik vissza, amikor az Egyesült Államok beleegyezett, hogy M1 Abrams tankokat küldjön az ukránoknak, márpedig ezeket a páncélosokat általában urántartalmú lövedékekkel szerelik fel, mivel azok rendkívül hatásosak más harckocsik ellen.

The,Photo,Shows,An,American,M1,Abrams,Tank,,Which,Has
The photo shows an American M1 Abrams tank, which has been provided to the Ukrainian military to bolster their armored capabilities in the ongoing conflict, and is a formidable force on the battlefiel
Fotó: Shutterstock

Az Abrams harckocsik azonban még még mindig nem érkeztek meg a frontvonalakra, miközben 

az ukrán hadsereg megkezdte ellentámadását az országot megszálló orosz csapatok ellen. 

A Biden-kormányzat szerint a cél az, hogy Ukrajna minél kedvezőbb pozícióból indulhasson neki az idővel elérkező béketárgyalásoknak. Azonban arról vita van a kormányzatban, hogy hogyan is lehetne a legjobban támogatni az ukrán erőfeszítéseket, így arról is vita van, hogy küldjenek-e kazettás bombákat Kijevnek.

Noha Ukrajna továbbra is erős politikai támogatást élvez a kongresszusban, 

a képviselők támogatása halványodhat, ha az ukrán ellentámadás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. 

Nagy-Britannia az általa az ukránoknak küldött Challenger tankokhoz küldött hasonló lőszereket, ennek kapcsán a Kreml azzal vádolta Londont, hogy az atomfegyverek terjedését segíti. Azonban az urándúsítás melléktermékeként létrejövő szegényített urán veszélyei elsősorban vegyiek, nem a radioaktivitással okoznak problémát – írja a The Wall Street Journal.

Akkoriban John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő arról beszélt, hogy az oroszok fő aggálya is a kérdéses lőszerrel szemben a tankjaik épségével kapcsolatos. A szóvivő szerint a szegényített uránt tartalmazó lőszerek eléggé gyakoriak a világ hadseregeiben.

 

Egyesült Államok Ukrajna hadsereg tank lőszer
Kapcsolódó cikkek