Közélet

Állandó német katonai jelenlétre vágyik Románia

A háború árnyékában biztonságra vágyik Marcel Ciolacu román kormányfő.

Mihamarabbi döntést sürgetett az esetlegesen állandó jelleggel Romániában állomásozó német csapatokról berlini látogatása alatt Marcel Ciolacu román miniszterelnök Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Inaugural visit by Federal Minister of Defense Pistorius
16 May 2023, Bavaria, Hammelburg: A soldier holds a weapon during the military exercise marking the inaugural visit of German Defense Minister Pistorius to the Hammelburg Infantry School. Photo: Daniel Löb/dpa (Photo by Daniel Löb / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Daniel Löb / AFP

A román kormányfő reményét fejezte ki, hogy hazájában nemsokára állandó német katonai kontingens kap helyet. Az Ukrajnával határos országot vezető Ciolacu szerint Romániának szüksége van a német haderő jelenlétére – írja a Bloomberg.

Korábban Litvánia is erőteljesen lobbizott azért, hogy német katonák érkezzenek az országba. Vilnius lobbija végül sikerrel járt a keleti szárnyának megerősítése érdekében. Ciolacu arról is beszélt, hogy szerinte még eltart egy ideig az orosz–ukrán háború. Scholz nem kommentálta a román kérést.

 

Románia Olaf Scholz Marcel Ciolacu NATO
Kapcsolódó cikkek