Közélet

Áttörtek az ukránok: két kilométert nyomultak Bergyanszk felé

Kijev szerint jelentős eredményeket értek el délen kedden, az oroszok viszont állítják: máshol megtörték az ukránok lendületét.

Három légvédelmi rendszert, két lőszerraktárt és egy parancsnoki központot is megsemmisítettek a bergyanszki régióban az ukrán hadsereg egységei, amikor sikerrel áttörték az orosz védelmet, és két kilométert nyomultak előre a kikötőváros felé. A sikerekről kedden kora délután számolt be az ukrán védelmi minisztérium. 

UKRAINE WAR
UKRAINE, Donbass region,  : Ukrainian soldiers of the 24th Brigade are training to use a 73mm SPG-9 on Horlivka frontline.Photography by Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas.UKRAINE, region du Donbass, 2023/05/16 :Des soldats ukrainiens de la 24e brigade s entrainent a utiliser un SPG-9 de 73 mm sur la ligne de front de Horlivka. Photographie de Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas (Photo by Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

Az előrenyomulás után az ukránok megerősítették állásaikat, és rögtön aknamentesítésbe kezdtek a felszabadított területen. Az előrenyomulást az orosz tüzérség próbálja lassítani: Zaporizzsja régióban húsz települést is folyamatos tűz alatt tartanak. Közben az északabbdra fekvő Marinka városánál 15 orosz támadást vertek vissza az ukránok. Minderről az Unian című ukrán portál számolt be. 

A RIA Novosztyi orosz oldal szerint nem ilyen rózsás az ukránok helyzete. A lap az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva azt írja: az ukránok sikertelenül próbáltak meg áttörni Donyeck, Krasznolimanszk és Juzsnodonyeck környékén. Több településen összesen tíz ukrán támadást vertek vissza, közben tüzérségi ágyúkat és páncélozott járműveket is megsemmisítettek, több száz ukrán katonával együtt. 

 

hadsereg Bergyanszk védelmi minisztérium
Kapcsolódó cikkek