Óriási változáson megy keresztül a fogyókúrás gyógyszerek piaca azóta, hogy a dán Novo Nordisk Wegovy nevű készítményének forgalmazását másfél éve engedélyezték az Egyesült Államokban. A Wegovy iránti érdeklődés hatalmas, ami nem meglepő, hiszen a heti rendszerességgel beadott injekció az étrend és a rendszeres testmozgás kombinálásával átlagosan 15 százalékos súlyvesztéshez vezet másfél éven belül.

Ill,Fat,Woman,Taking,A,Medicine,Pill,With,A,Glass
Ill fat woman taking a medicine pill with a glass of water for her chronic illness. Big woman taking vitamins for a better health
Egyre nagyobb a súlycsökkentő tabletták, injekciók és más gyógyszerek piaca. 
Fotó: Getty Images

A Novo Nordisk azonban termelési gondokkal küszködik, emiatt alig tudja fedezni a megugró amerikai keresletet, így egyelőre a szer európai forgalmazásával is adós. A gyógyszer ráadásul annyira drága – heti adagja piaci áron 270 dollár körüli –, hogy tömeges alkalmazásáról és támogatott gyógyszerként való fogalmazásáról letettek a biztosítók. Ennek pedig a versenytársak örülnek a legjobban. 

A Wegovy népszerűsége ugyanis ráirányította a figyelmet a súlycsökkentő gyógyszerekre, a dán csodaszer drágasága és korlátozott hozzáférhetősége pedig teret enged a többi gyártó termékeinek.

Felpörög a súlycsökkentő gyógyszerek piaca

Az amerikai Vivus és a Currax Pharmaceuticals is hasznot húzna a piaci résből. A cégek régebbi típusú készítményei sokkal olcsóbbak, ám kevésbé hatékonyak, és erősebb mellékhatásokat okoznak.

A Vivus Qsiva néven hónapokon belül bevezeti Skandináviában az Egyesült Államokban Qysmia néven forgalmazott tablettáját, amelynek Lengyelországban és Dél-Koreában is van már hatósági jóváhagyása. A gyártó számos más európai és közel-keleti országgal is tárgyal a szer engedélyeztetéséről. 

A Qsivára a vállalat korábban uniós szintű jóváhagyást is kért, azonban biztonsági aggályok miatt az Európai Gyógyszerügynökség ezt 2013-ban elutasította. A gyógyszer szívbetegeknek nem ajánlott, valamint mellékhatásként hangulatingadozásokat és látási zavarokat okozhat. Ennek ellenére az átlagosan 11 százalék súlyvesztést ígérő készítmény igen népszerű, és évi több mint 150 millió dolláros bevételt  hoz a Vivus konyhájára.

Elemzői előrejelzések szerint a fogyókúrás szerek piaca általában is jövedelmezően alakul: a top 10 gyártó tíz éven belül százmilliárd dolláros éves forgalomra tehet szert.

A Wegovy bevezetését követő keresletnövekedés máris fellendítette a Novo régebbi típusú gyógyszere, a Saxenda forgalmát: ennek eladásai 42 százalékkal, 1,5 milliárd dollárra ugrottak tavaly 2021-hez képest. A Saxenda kúraszerű használata átlagosan 5-10 százalékkal csökkenti a testsúlyt.

Az Eli Lilly még az idén piacra dobja a Wegovyhoz hasonló gyógyszerét, amelyet később a Pfizeré és másoké is követ.

A Curraxnak az Egyesült Államokban Contrave, Európában Mysimba néven forgalmazott gyógyszerét pedig már 40 országban engedélyezték, és éves forgalma eléri a százmillió dollárt. Ez a készítmény átlagosan 5 százalékkal csökkenti a testsúlyt – jegyezte meg a Reuters.

Korábban a Világgazdaság is írt róla, hogy már nemcsak a kifejezetten súlycsökkentésre szánt gyógyszerektől, hanem cukorbetegség kezelésére használt készítményektől is gyors és látványos fogyást remélnek az emberek. Emiatt volt olyan életmentő inzulintermék, amelyből világszerte akadozott az ellátás a tavasszal. 

Mindenesetre Susan Jebb, az Oxfordi Egyetem kutatója úgy látja, hogy maradandó eredményhez nem elég csak a súlycsökkentő gyógyszereket szedni. Hosszú távon ezek – így a Wegovy injekció is – akkor lehetnek hatásosak, ha életmódváltással együtt alkalmazzák őket.

Hamarosan kapható lesz a súlycsökkentő csodagyógyszer

Brutális erősségű súlycsökkentő gyógyszer kerülhet az amerikai patikákba hónapokon belül. A pirulákkal egy százkilós ember akár a testsúlya ötödét is leadhatja a kísérletek eredményei szerint, ami az eddigi legnagyobb mért fogyási arány egy készítménytől.