Közélet

Félti a NATO egységét Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egységre szólította fel a NATO-tagokat, és arra, hogy tegyenek konkrét lépéseket Ukrajna csatlakozása érdekében.

A jövő heti NATO-csúcsnak egyértelmű perspektívát kell adnia Ukrajnának a katonai szövetség jövőbeni tagságáról – jelentette ki Zuzana Caputova szlovák államfő pénteken, miután Pozsonyban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A Reuters tájékoztatása szerint a Zelenszkijjel közösen tartott sajtótájékoztatón a szlovák államfő azt mondta, hogy Ukrajna csatlakozása nem kérdéses, csak az, hogy mikor kerülhet erre sor. 

ZELENSZKIJ, Volodimir; CAPUTOVÁ, ZuzanaPozsony, 2023. július 7.
Zuzana Caputova szlovák államfő (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytat a pozsonyi elnöki palotában 2023. július 7-én.
MTI/EPA/Jakub Gavlak
Volodimir Zelenszkij és Zuzana Caputova. Fotó: Jakub Gavlak / MTI / EPA

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy a NATO-tagok közötti egység érezhető hiánya Svédország és Ukrajna csatlakozása kapcsán veszélyezteti az Egyesült Államok vezette szövetség erejét. „Egységet várunk a NATO-szövetségtől” – szögezte le Zelenszkij a pozsonyi sajtótájékoztatón. Meglátása szerint az egység hiánya veszélyezteti a NATO-szövetség erejét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban, a prágai látogatásának végén arra szólította fel a NATO-vezetőket, hogy tegyenek konkrét lépéseket Ukrajna csatlakozása érdekében a jövő heti csúcstalálkozón. Támogatást is kapott Prágában tett látogatásán a cseh elnöktől, aki támogatta Kijev csatlakozási szándékát a szövetséghez.

Csehország katonai támadó helikoptereket, valamint több százezer lőszert szállít Ukrajnának, és segítséget nyújt az ukrán pilóták kiképzésében is – jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő sajtóértekezleten Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

 

Pozsony nato Ukrajna Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek