Közélet

Franciaország is ad nagy hatótávolságú rakétákat az ukránoknak

Hasonló rakétákat adhatnak a franciák, mint a britek, a Storm Shadow ugyanis a két ország közös fejlesztése.

Franciaország is csatlakozik Nagy-Britanniához, és nagy hatótávolságú rakétákat ad Ukrajnának – közölte a vilniusi NATO-csúcsra érkezve Emmanuel Macron francia elnök. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy az ukránok támadásokat intézzenek az orosz ellátási láncok, lőszerraktárak és más mélységi célpontok ellen. A francia államfő ugyanakkor azt nem árulta el, hogy mennyit küld a nagy hatótávolságú fegyverekből. 

French President Emmanuel Macron gestures as he speaks during the conference gathering of the Mayors of Brittany (Assises des maires bretons) in Saint-Brieuc, northwestern France on April 3, 2019. (Photo by Damien MEYER / POOL / AFP)
Fotó: Damien Meyer / AFP

Kijev régóta szeretne nagy hatótávolságú fegyverekhez jutni, hogy képes legyen az orosz utánpótlás megzavarására, ám az Egyesült Államok mindeddig nem állt kötélnek. Nagy-Britannia azonba májusban úgy döntött, hogy küld Ukrajnának Storm Shadow rakétákat. Ez egy francia–brit fejlesztésű eszköz, amelynek a francia változata – amelyek átadását most Macron bejelentette –, a SCALP mintegy 250 kilométeres távolságból is hatásos.

A francia államfő arról is beszélt, hogy a fegyverszállítás megfelel annak a francia politikának, amely szerint területének védelmében segítik Ukrajnát. Ez a Reuters szerint azt jelentheti, hogy Párizs kapott olyan ígéretet Kijevtől, hogy a fegyvert nem használják oroszországi célpontok ellen.

Franciaország azon döntése, hogy nagy hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnába, téves, de nem befolyásolja a Donbász védelmét célzó különleges hadművelet menetét – reagált a hírre Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Hozzátette: ezek a döntések nem képesek befolyásolni az események menetét, csak ronthatják a kijevi rezsim sorsát.

 

 

Storm Shadow Emmanuel Macron fegyverszállítás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek