A rendőri jelenlét csökkentését és kora őszi előrehozott önkormányzati választást jelentett be az észak-koszovói feszültségek azonnali kezelése céljából a pristinai kormány kedden késő este.

A koszovói kormány azutá intézkedett, hogy Besnik Bislimi koszovói miniszterelnök-helyettes tárgyalt Miroslav Lajcákkal, az Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával – számolt be a történtekről szerdán a Koha Ditore című pristinai napilap.

Az elmúlt hónapokban kiéleződött a feszültség Szerbia és Koszovó között, miután Koszovóban május végén zavargások törtek ki. 

 

After a short period of tension in northern Kosovo, the situation was brought under control
MITROVICA, KOSOVO - JUNE 13: Armored police vehicles are seen retreating towards the Bosnian Neighborhood after situation was brought under control by the security forces after a short period of tension due to the detention of one of the organizers of the attack on Kosovo Force (KFOR), NATO-led international peacekeeping force, soldiers in Kosovo on 29 May on June 13, 2023 in Mitrovica, Kosovo. Erkin Keci / Anadolu Agency (Photo by Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó:  Erkin Keci / AFP

Ennek oka az volt, hogy a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választás után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. Ekkor a helyi szerbek koszovói rendőrökre és a irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

A pristinai kormányra az Európai Unió gazdasági és politikai szankciók bevezetésével igyekezett nyomást gyakorolni, mert az ország vezetése nem tett semmit a helyzet kezelése érdekében. Az intézkedések között a koszovói politikusok uniós intézményekbe történő meghívásának és a pénzügyi támogatásoknak a felfüggesztése is szerepel.

A koszovói kormány kedd esti közleménye hangsúlyozza, hogy Pristina nem szándékozik semmi olyat tenni, ami tovább növelné a feszültséget, a helyzet kezelése érdekében pedig azonnali hatállyal 25 százalékkal csökkenti a koszovói rendőrség jelenlétét az észak-koszovói polgármesteri hivatalok környékén. Tudatták azt is, hogy a nyári szünetet követően azonnal megszervezik az érintett önkormányzatokban az előrehozott választást.